By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 11-Nov-2007 05:12 Email | Share | Bookmark
Peknga???

 
 
PEKNGA? sounds wired? tak penah dgr? hahahahaa... my grandma call this as Peknga.. i ask her why.. she said coz the making process is so simple & easy.. just temPEK on belaNGA... kuang..kuang...kuangggg............

Sesetengah org panggil lempeng jer.. tapi bonda lebih suka panggil peknga.. start dari pagi deepavali sampai la ke pagi tadi.. hari2 sarapan ku peknga.. makan panas2 cicah dgn kari daging atau sambal tumis ikan bilis dah cukup menyelerakan dan mengenyangkan... bila bonda ambik gambar peknga dia kata... hisssssssss gambaq peknga huduh ni pon hang nak ambik..buat malu ja! But as for me, bonda tak malu nak letak dlm fp kesayangan ni.. nak malu buat pa... ni air tangan tok.. salah satu kenangan utk bonda kenang bila dia dah takdak nanti... mesti bonda rindukan peknga ni nanti... sebab takdak org lain yg buat peknga ni sesedap tok... walaupun bancuhannya tanpa sukatan dan main agak2 je.. tapi itulah yg paling sedap.. makan hari2 pon takpe..hehheehhee..




Quote:
PEKNGA
sumber : Tok

Bahan2:
Tepung gandum (tok kata lebih kurang secawan)
1/2 biji kelapa diparut
sedikit garam
Air secukupnya
Butter

Cara2:
1. Masukkan tepung gandum, kelapa parut dan garam ke dalam mangkuk.
2. Masukkan air secukupnya. Gaul rata.. Adunan tidak terlalu cair dan tidak terlalu keras.
3. Panaskan butter atas kuali leper. (Api perlahan)
4. Tempek setengah adunan ke atas kuali tersebut. Ratakan.
5. Biar sehingga garing sedikit barulah diangkat.




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net