By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 8-Oct-2007 02:12 Email | Share | Bookmark
Marble Butter Cake & Donut

 
Jom bonda crita kisah 2 hari lepas.. Di tengah-tengah kesibukan membuat kuih2 raya, tiba2 mak minta buatkan kek yang biasa2 ja.. dia asek2 tgk bonda buat kek coklat, tiramisu dgn cheesecake... aiseyyy... nak buat kek apa ni?? mak ni mmg tak cerewet bab makanan tapi biar lah yg menepati citarasa dia.. kalau buleh biar la dia dpt makan sepuas-puasnya kan.. fikir punya fikir.. last2 bonda decide buat butter cake je lah.. tapi ni butter cake paling sempoi ja bonda rasa.. untuk percubaan bonda buat sket ja.. boh dlm loyang kecik tapi tak ingat lak size loyang tu.. bila dah siap tak sangka lak walaupun bonda cuma blasah ja cara dan bahan buat kek ni, tapi kek ni turn out soooooooo gebunyerrr...manis dia pon sedang2 elok je utk org2 veteran.. terlebih manis kang kena diabetes lak.. jom kita tgk kek yg bonda buat utk mak eh...layannnnnnn.........



Quote:
KEK BUTTER MARBLE

125 gm butter
115 gm gula kastor
2 biji telur
1 sk esen vanilla
150gm tepung naik sendiri
15ml air
Pewarna (hijau, pink & kuning)

Cara:
1. Panaskan oven. Griskan loyang dgn baking paper atau kertas A4 pon boleh..
2. Pukul butter dan gula hingga kembang (dlm 10 minit)
3. Masukkan telur dan pukul lagi sebiji demi sebiji hingga sebati.
4. Masukkan esen vanilla. Pukul adunan sebentar.
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau rata.
6. Masukkan pula air dan kacau hingga sebati.
7. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Warnakan dgn pewarna.
8. Paipkan adunan ke dalam loyang secara berselang seli hingga habis semua adunan.
8. Bakar di dalam oven pada suhu 170c selama 45 minit atau hingga masak.




Ok... lani jom bonda crita bab malam semlm lak.. tgh2 dok buat kuih raya..(kuih raya lagiiii...) anak2 menakan dan anak2 mengasuh (kira jadi anak2 menakan angkat ler ni...) yg ada pada mlm semlm dok bodek bonda minta buatkan depa donut.... haiiiiiiyaaaaaa tak nampak ka maksu tgh bz buat kuih ni??? bonda kata kat depa... mmg semlm bonda kelam kabut dan bz sket sebab byk tempahan kuih raya yg mai last minit...nak tolak tak sampai hati sebab kak pah kata tu semua regular customer.. walaupun bukan la bonda buat sorang2 kuih raya tu semua tapi rasa mcm masa tak cukup je.. bonda joint venture dgn kak ipar bonda (kak pah) utk buat kuih raya thn ni.. Then bila bonda buat dek ja kat anak2 menakan dan 'anak2 menakan angkat' tu terus depa menonong ja p depan... masing2 tarik muncung dan ada jugak yg buat muka 'sebek'... konon2 tu merajuk lah..
Tgh2 dok buat kuih tu timbul lak rasa kesian kat depa... sebab dah 2-3 hari depa minta bonda buat donat byk2 kat depa.. beli kat pasar ramadhan dpt sket ja depa kata... mmg la sket.. sebab beli RM1..cuma dapat 3 biji ja..pastu share ramai2 lak tu.. cuba beli RM20 ke RM50 ke... sure dpt byk kan... dlm dok pikiaq punya pikiaq.. tangan ni dok gagau jugak lah tepung boh dlm mixer baru tu (ceh! nak habaq gak pasai mixer tu...jgn marah haaa) tapi resepi donut tak ingat letak kat mana.. seb baik tingat kat resepi paling mudah utk buat donut yg dibagi oleh kakak angkat kesayangan bonda tu... kira jadi jugak lah donut utk budak2 tu pada malam tersebut....... meh tgk gambar donut lak ye... dan gambar anak2 menakan tgh makan donut.. (bonda sempat mkn sebiji je.. tapi donut yg disalut gula la.. yg dicelup coklat tu spesel utk budak2 je..)




Quote:
DONUT

3 cawan tepung gandum
3 sb shortening
3 sk yis kering
2 sb gula kastor (bonda tambah sndiri je)
220 ml air suam
Minyak masak
Coklat masakan + crisco (double boiler)

Cara
1. Masukkan semua bahan ke dalam mixer, biar mixer tu uli semua bahan2 sampai sebati dan elastik.
2. Biarkan doh mengembang 2 kali ganda.
3. Canai doh dan terap dgn acuan donut. Biar doh kembang skali lagi.
4. Panaskan minyak masak, goreng donut hingga masak.
5. Celup dgn coklat cair..tabur dgn choclate rice, manik gula atau apa saja hiasan yg ada suka.


*** 1 adunan boleh dapat dlm 26 biji...tapi tgk gak ler kebesaran dan kekecilan acuan tu camne..bonda guna yg standard size org dok jual tu..



Anak buah bonda yg tgh2 tu.. yg pakai baju kuning dan baju tido biru.. yg lagi 5 org tu anak2 mengasuh.. mak bapak depa keja shift mlm so depa tido kat umah le.. kak cak, ecah ada tapi dia tgh main dgn paklong dia (abg boy bonda la) yg dia panggil abah.. budak2 mengasuh ni semua panggil abah n mama dekat abg boy dgn kak pah.. yg paling manja sgt2 dengan abg boy si athirah (baju kuning, darjah 2) dan mimi (yg kecik sket tu, 4 thn) asek nak dok dgn abg boy ja.. si athirah tu lagi lah.. tgk tv pon landing tepi abg boy.. tdo mlm2 pon atas lengan abg boy! kadang2 abg boy tlg ikatkan tocang atau buat dendan utk dia.. manja sungguh! bila tanya tentang ayah dia... dia kata ayah dia garang sgt! no wonder la....nanti bonda letak tentang crita budak2 ni.. dah ambik gambar dia lama dah cuma tak sempat nak tempek kat fp ni je...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net