By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 4-Oct-2007 00:53 Email | Share | Bookmark
Sate Perut

 
 
Akhirnya....... dapat jugak makan makanan yg diidam-idamkan slama ni.. dah berbelas tahun agaknya bonda tak makan sate perut ni.. dulu masa kecik2 abah bonda slalu bawak p makan sate perut kat kepala batas.. perghhhhhhhhhh sedap tak hengat dunia... pastu since kedai tu tutup bonda pon stop makan sate perut ni.. bukannya kat tempat lain takdak tapi bila tgk pon dah tau tak sesedap yg pernah bonda makan dulu.. 2 hari yg lalu bonda beli mcm2 perut lembu.. (rasanya ada 3 macam je..) bonda terus bersihkan dan rebus sampai empok! tapi bonda tak reti buat sate.. mau tak mau kena la tanya dekat abg bonda.. selepas bonda beria-ia bodek abg bonda (abg boy) untuk buatkan sate ni utk bonda.. dia pon dgn dalam keterpaksaan dan dgn rela hati yg tak brapa nak rela tu buat ler jugak utk adik kesayangan dia ni.. yiippieeeeeeee....sronok sungguh.. rasa tak sabaq nak makan.. pastu bonda kluar p beli barang2 nak buat kek..ada la dalam sejam jugak bonda keluar, bila balik umah tgk dah siap perap dah.. masa tu tak ingat lak nak tanya apa bahan2 perapnya.. yg bonda tau tak sabaqnya nak makan... dalam kul 6.40pm tu abg boy start bakar sate2 ni utk bonda dan utk kami sekeluarga... sib baik ada abg yg pandai masak ni.. syoknya rasa.. nak makan apa minta ja... kalau nampak dia macam malas ja nak buat.. bodek la dia sampai buleh... slalunya abg boy jarang tolak permintaan bonda sebab bonda tau bonda ni adik kesayangan dia...


rasa sate ni mmg sama dgn bonda makan masa kecik2 dulu... syok tak terkata... lenkali nak suruh abg boy buat lagi...

Quote:
KUAH KACANG PALING SEMPOI
made by me..

kacang - goreng tanpa minyak, buang kulit, kisar halus/separuh halus (ikut suka)
cili kering yg dah dimesin ( suka ati nak byk mana..)
air asam jawa ( agak2 je)
garam
gula
minyak sket

Cara:
Panaskan minyak, tumis cili mesin hingga pecah minyak.
Gaul kacang dgn air asam. Tuang dlm cili mesin tadi.
Masuk garam dan gula
Kacau sebati dan hingga masak.. siap..


** resepi ni utk org yg malas mcm bonda, utk org yg tak cukup masa dan utk org yg tak cukup bahan2 nak masak kuah kacang..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net