By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 22-Sep-2007 23:50 Email | Share | Bookmark
Peach Cheesecake

 
Customer baru order.. Alhamdulillah.. Semlm siapkan 2 biji peach cheesecake ni dan sebiji kek choclate moist. Peach cheesecake ni tak rumit pon nak membuatnya cuma mkn masa sket ja.. sebab kena bekukan sekejap layer by layer.. baki peach cheesecake ni bonda buat untuk family sikit tapi tak sempat nak ambik gambar sebab dah kena ngap. Bonda tak rasa pon sebab bonda kureng sket la nak mkn cheese ni tapi kalau pizza suka lak letak cheese byk2..

Sejak pindah ke kampung ni asek buat kek je tak henti2.. byk barang2 bonda yg tak kemas lagi.. masih tersimpan kukuh dlm kotak.. bab nak menyimpan balik yg malas sgt ni sebab kalau aral melintang nak kena pindah lagi skali.. nanti nak kena mengemas lagi.. bab berpindah randah yg penat sgt.. nak memunggah menyimpan mengemas.. phewww tensen!! yg bonda tau kena kemas dulu kat bahagian dapur.. bahagian tu wajib ler dikemaskan..sebab kalau bahagian dapur ni tak kemas camna nak memasak, nak baking kan... yg lain tu biar ler dok dlm kotak tu...




Quote:
PEACH CHEESECAKE

Base:
250 gm marie biscuits - crushed
150gm butter - melted
50gm nib almond

Filling:
750gm cream cheese
150gm caster sugar
2 tbsp gelatin powder
4 tbsp water
200gm whipped cream
120ml fresh milk
1 can peaches - drained

Method:
1. Combine biscuits and butter, press into bottom of 9 inches round cake tin. Bake for 20 minutes - 170c.
2. Beat cream cheese and sugar till soft and smooth.
3. Melt gelatin with water over a hot water. Add into cheese mixture, mix well.
4. Fold in whipped cream.
5. Divide cheese mixture into two portions.
6. Reserve 2 pieces peaches, dices. Blend the rest peaches to puree.
7. Combine one portion cheese mixture with fresh milk and diced peaches.
8. Combine peach puree with another portion.
9. Spread half of milk cheese mixture over base, chill for a while. Spread half of peach cheese mixture over milk mixture, chill again. Repeat the same way until finished.
10. Refrigerate until set. Decorate as you wish.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net