By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 9-Sep-2007 02:45 Email | Share | Bookmark
Jalan2 ke Perlis

 
 
 
Nani & Nor Amoi
Haaaaaa jom jalan2 ke Perlis lak... Bonda ke Perlis dgn husband, kawan bonda Nani & Nor Amoi. Ajak Nani sebab dia mmg org Perlis tapi keja kat Butterworth.. so tak la sesat nak ke sana, tukang tunjuk arah ada la katakan.. bonda pon first time ke Perlis.. tapi bukan saja2 nak p.. bonda dah janji dengan kak Nina Bbatriesyia utk bawak bonda ke kedai mixer.. sebab dia kan pakar buat kek, bonda minta tlg dia carikan mixer industri yg sesuai utk bonda start bisnes baru ni.. tapi idak ler besau sgt.. nanti tak celuih lak bonet keta bonda tu.. on the way p perlis terasa jauhnya nak sampai... asek nampak jalan tu straight dan panjang ja.... Pastu kami lalu kat Ladang Tebu Terbesar.. Nani punya pulun gelak kat bonda dgn husband di atas kejakunan kami... mmg jakun sungguh.. ingatkan tak lah besaq mana sgt.. rupanya bila dah dekat, kami tgk ladang tu sejauh dan seluas mata memandang lah! pastu lepak jap atas menara kat ladang tebu tu.. sempat jugak tanya kat penjaga ladang.. dia kata luas ladang ni dalam 5,000 hektar!! Tu diaaa..... mmg luas gilos! Bulan 12 ni depa nak ambik hasil tanaman lah.. cara dia kena bakar dulu ladang tebu tu then baru ambik tebu2 tu bawak ke kilang utk diproses... lepas tu dapat la gula... bonda tanya la pasaipa kena bakaq dulu.. tak leh ke ambik terus ja bawak ke kilang.. depa kata tebu yg dibakaq dulu gula dia akan lebih manis dan putih.. ooooooooo cam tu ke.. baru la bonda tauuuuu....... lepas dah beli mixer, kami terus ke Padang Besaq.. cuci mata dan shopping lagi!!





Gambar2 ni diambik dari atas menara... hijau je.. sejuk mata memandang kan?


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net