By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 9-Sep-2007 01:28 Email | Share | Bookmark
Char Kuetiaw

 
 
Actually bonda dah pon berpindah ke ofis baru.. skarang ni bonda dah tak tinggal di KL lagi.. dapat kembali ke kampung halaman.. Alhamdulillah.. sronok kat sini sebab anak2 menakan penuh satu umah.. meriah n riuh rendah dgn suara depa ja... pastu mak dgn kak ipaq (kak pah) mengasuh anak2 jiran kat situ, bertambah meriah la umah tu.. budak tu2 pon mesra dgn bonda.. depa pon panggil bonda 'Maksu' sama mcm anak2 menakan bonda yg lain.. yang paling best bila masak apa2 ramai jadi tukang perabih... tak mcm kat kl dulu, takdak sapa nak tlg makan.. last2 bagi kat member2 atau jiran sebelah menyebelah tu je..

Ari Jumaat lepas atas permintaan mak, abg bonda (abg boy) masak char kue tiaw utk kami.. mak kata char kue tiaw yg abg boy masak lagi sedap daripada mak masak.. tgh ujan2 lebat mak p kedai beli bahan2 nak buat char kuetiaw ni... bonda suruh la asben bonda yg p kedai, sian lak kat mak kan.. tapi mak kata tak yah la pasai byk benda lagi dia nak beli lagi pon dia kata naik keta bukannya kena ujan pon.. itu lah perangai mak bonda, selagi buleh buat sendiri dia takkan menyusahkan anak menantu dia yg lain.. sementara mak ke kedai, abg boy siapkan kicap campur utk buat kuah char kuetiaw tu.. kalau nak ikut keaslian, char kuetiaw penang mesti basah dan nampak kuah dia bergenang sket.. kalau tak berkuah tu kami kat sini panggil kuetiaw kerang, bukannya char kuetiaw.. kat kl tu kadang2 order char kuetiaw tapi bila sampai kat depan mata depa hidang kuetiaw kerang.. ish..ish..ish... tak puas betoi makan! tak yah la tanya resepi kuah kicap campur ni kat bonda pasai mmg bonda tak tau pon.. yg sediakan ni semua abg boy bukan bonda ya.. tapi yg sepinggan ni bonda try masak sendiri sebab slama ni bonda goreng kuetiaw gerenti tak penah pass.. but this time, abg kata dlm B++.. ok la tu kan.. selama ni asek tak jadi je!



saja tak letak kerang pasai anak2 menakan tak suka!


Yang ni kek choc moist.. saja buat utk budak2!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net