By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 17-Aug-2007 00:14 Email | Share | Bookmark
Potato Soup with Chicken & Mushroom

 
 
Hampir seminggu kat HQ baru di Putrajaya... yaaaa ampunnnnnn sungguhlah bosan!!!! hari2 ulang alik ke putrajaya.. boring je rasa.. dah la lepak dlm meeting room sengsorang..sampai terlena dibuatnya.. ingatkan depa nak bagi keje ke.. nak bagi taklimat ke ttg fungsi2 hq baru ni tapi apa pon tarak... mcm kena kuarantin plak! ntah apa2 la...

Berbalik pada crita masakan..bonda try resepi baru.. tapi sori ya kak rinnchan..bonda dah alter sket kat potato soup ni... ecah suka sgt2 sup ni... semangkuk besar dia pulun sorang... nasib baik bonda buat seperiuk yg sederhana besaq... so puas la makan... asben pon cakap sedap.. potato soup ni makan dgn homemade garlic bread sambil tgk manjalara... hihihihihiii... tapi bengang ja kat sahara pasai buleh pura2 depan kubur johan.. berkesan betoi si sheila bawak watak sahara tu... amboiiiiiiiii melalut ke crita manjalara lak! Thanks to kak rinnchan for the yummylicious recipe.. walaupun mcm kak rinn kata tak la rasa mcm sup kat pizza hut tu tapi rasa sup ni sedap jugak bila dicicah dgn garlic bread.. dan walaupun gambar yg bonda ambik ni tak menarik tapi jgn takut utk try this recipe sebab mmg sedap...




Quote:
POTATOE SOUP
Source : FP Kak Rinnchan
Alter by : Bonda le..

Bahan-bahan:
2 biji ubi kentang, direbus empuk dan dilecek lumat
1 biji ubi kentang - direbus sekejap dan didadu
Sedikit isi ayam yg dihiris kecik2
1 tin cendawan butang - dihiris suka hati
3 cawan santan
1/2 bwg besar, dicincang halus
sedikit serbuk lada hitam
3 sudu besar tepung jagung, dibancuh dgn sedikit air
1/2 kiub ayam
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Tuangkan santan ke dalam periuk atau casserole, masukkan isi ayam dan kentang yg didadu, panaskan di atas api sederhana hingga isi ayam masak dan kentang hampir empuk.
2. Bila agak mendidih masukkan kentang lecek dan semua bahan2 lain kecuali
tepung jagung.
3. Kacau dan masak sehingga sup nampak agak pekat dan menggelegak.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung utk memekatkan sup.
5. Masak hingga sup pekat, adjust masin garam dan bolehlah diangkat dan dihidang
bersama homemade garlic bread.

**** my method ***
malas nak lecek kentang, boh kentang + 1/2 cawan santan dlm blender.. blend sampai halus.. Saja letak ayam dan mushroom byk2, baru puas sket nak makan!!



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net