By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 31-Jul-2007 04:11 Email | Share | Bookmark
Green Tea Cake

Green Tea Cake
Oleh sebab mak mentua kena diabetes hampir2 kronik.. sian lak kat dia bila dok tgk ja cucu2 dia dok pulun kek cekelat... kek cekelat mmg la manis sket.. bonda pon mula la proses baking again and again kat dapur ku itu... dah lama jugak teringin nak wat kek teh ijau ni tapi mengenangkan takut takdak org nak tlg habiskan.. bonda asek postpone ja utk wat kek ni..ni bila dah ramai ada kat umah.. rasa2nya mcm ada ja org bleh tlg habiskan.. komen bonda utk kek ni..??? sedap.. tak manis sgt.. dan lembut mcm kek chiffon ja... masa tgh bakar kek ni pon.. bau dia wangi je.. sesapa nak try.. bonda alu-alukan..


Quote:
GREEN TEA CAKE
source : Agnes Chang

Ingredients:
A
120 gm self-raising flour - sifted
2 tbsp green tea powder - sifted
70 gm castor sugar
5 eggs yolks
5 tbsp @ 60gm corn oil
3 tbsp fresh milk
1/4 tsp green tea emulco

B
5 eggs white
60 gm castor sugar
1/4 tsp cream of tartar

Decoration
300gm whipping cream
150gm sweet red bean

Method
1. Put A into a big mixing bowl and mix till well combined.
2. Whisk B till stiff, add mixture A and mix till well combined.
3. Pour into a lined and greased 20cm/8" square baking tin. Bake in a pre-heated oven at 180c for 30-35 minutes till cooked and golden brown.
4. Removed, leave to cool and slice into 3 layers.
5. Whisk whipping cream till stiff. Spread every layer of cake with whipped cream.
6. Sprinkle half of sweet red bean on top of each layer and stack up neatly.
7. Cover the whole cake with whipped cream and trim the sides neatly. Put the trimmed sides of cakes in a sieve.
8. Rub and press out cake crumbs to cover the top as decoration.
9. Chill in the fridge for 6 hours before serving.

~~My method plak...~~
*** buat separuh adunan je
*** gula utk A bonda letak 30gm dan utk B- 27gm je
*** tak guna whipping cream tapi guna balance aising yg ada dlm fridge tu je..
*** tak sempat chill dlm fridge pon..terus ngap!
*** bonda tak makan kacang merah..so tukar ke mixed fruit je..

Ni bonda snap dari buku je... utk panduan bersama..


Yang ni lak kek saja2 nak bg kat anak2 menakan asben makan... dan seperti kek2 yg lepas.. tetap dgn deco bunga ros setaman... apo nak buek..tgh gilo wat bungo ros...




Quote:
MamaFaMi - apo nak buek ma... tgh gilos mendeko bunga ros..mmg ler semua nak letak bunga... tu yg asben bising.. asal deko je bunga ros... asal bunga ros je deko kek.. ntah apa2!!

MaDiHa - kek ni sedap.. cuba la.. sori ya.. sebenarnya green tea emulco bukan esen.. bonda salah taip la.. ampunnnnnnnn..

Sab - ya ka mcm kat kedai.. tunggu bonda bukak kedai..pastu bonda tepek bunga ros byk2 eh..

Kak Mis - kalau ikutkan hati..mmg hari2 nak p berguru dgn kak mis.. kek fondant tu pon tak brani nak buat pasai tak reti..

Lynhassan - beraniiiiiii...sebab dah ada resepi!

zati - cuba la.. bonda gerenti sedap.

Kak Roy - almost welcome sis..

kak cak - kek ni bonda rasa sedap.. copy jgn tak copy eh..

Rosleenda - wsalam..dah lama hajat hati nak cuba..baru kini ku mendapat!!

feiz feizul - siannya kat dia...

Kak Rinn - tu la.. bonda ni mmg minat bunga ros.. so bila dah bleh sket2 deko ros tu.. tu yg dok gatai ja tgn ni mendeko bunga ros je

ida isk - green tea tu kat kedai2 bakery slalunya ada.. kalau teh biasa tu tak leh ler letak nama kek tu green tea cake kan? lagipon green tea ni kan serbuk dan emulco dia kaler ijau2 gitu...

Mamasya - resepi dah ada.. cuba try test kaji tgk la..

mamazieza - mmg spongy sket sebab masa buat meringue tu kasi pukul2 kaw2 punya.. dan lama sket!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net