By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 23-Jul-2007 01:42 Email | Share | Bookmark
Buttercream Class

 
Akhirnya bonda berjaya (boleh ler dikira berjaya..) buat bunga ros.. tak la susah mana pon rupanya.. yg jadi susah sgt tu sebab teknik bonda letak kedudukan nozzle tu terbalik.. patut la bunga ros bonda slalu tak jadi.. hihihihiiii.. bonda attend kelas buttercream ni kat House Of Ingredient (HOI) di Selayang.. kelas dari kul 10 pagi sampai lebih kurang kul 2.. bayaran cuma RM80 je.. walaupun chef tu cuma ajar yg basic je.. dan bunga pon dia ajar buat bunga ros je.. tapi bonda puas hati la jugak.. sebab tujuan bonda attend class tu pon pasai nak blajaq wat bunga ros tu je.. so deko yg lain tu tak yah la telek lama2.. bonda mmg takdak idea nak deko yg lain pon.. excited nak buat bunga je.. bunga org lain semua kaler pink.. bonda nye jer yg pelik sket.. saja nak guna biru.. taram je lah labu... Keluar dari HOI tu ujan lebatnya... bonda lak naik motor je.. tu lah eksen sgt.. asben suruh naik keta tak nak..sebab dok ingat susah nak parking kat kawasan tu.. naik motor bleh parking depan2 kedai je.. last2 ujan lebat lak.. ujan pon ujan lah.. cover kek yg bonda buat tu elok2.. galas beg comey2.. tgk langit 3 saat.. start motor.. redah jelah walaupun sampai umah kuyup mcm swim kat swimming pool!!



Quote:
BUTTERCREAM CHEF LAI

Bahan :
500 gm Martiana Margarine (Pail)
500 gm Creamate / Krimwell
300 gm Sugar Syrup
atau
150 gm gula aising - diayak
30gm air

Cara:
1. Pukul marjerin sehingga menjadi krim
2. Masukkan creamate, pukul hingga sebati dan licin.
3. Masukkan gula aising yg telah dibancuh dgn air atau sugar syrup
4. Pukul kesemua bahan sehingga licin

Cara Membuat Sugar Syrup
1 kg gula
300 gm air
1/2 biji jus limau kasturi

Cara:
1. Masak gula + air dgn api sederhana selama 10 minit
2. Masukkan jus limau. Masak selama 30 minit.
3. Biarkan sejuk baru boleh dimasukkan ke dalam adunan buttercream tadi.




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net