By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 18-Jun-2007 04:58 Email | Share | Bookmark
Cakar Keledek a.k.a Cakar Ayam

Ubi Keledek - Sagat
Bancuhan Tepung
Gaul Sebati
Cakar Keledek
Yang ni feveret asben bonda... semlm dok relek2 sambil tgk tv dia kata tingin nak makan cakaq keledek ni.. bonda suruh la dia p cari keledek.. kalau dpt keledek yg kaler oren merah tu lagi sedap.. manis je isi dia.. tapi dpt yg putih kuning ni lak.. takpe lah.. Cakar keledek kalau makan saja camtu ja pon sedap tapi kalau cicah dgn gula merah lagi sedap..



Quote:
CAKAR KELEDEK

Bahan:
Ubi Keledek sederhana besar - disagat
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 s/k garam
1 s/k gula
sedikit serbuk kunyit
Air secukupnya
Gula Merah

Cara :
1. Panaskan minyak dlm kuali
2. Masukkan semua tepung dlm satu bekas. Masukkan garam, gula dan kunyit.
3. Masukkan air.. (agak2 jer.. jgn likat sgt atau cair sgt) Gaul sebati.
4. Masukkan ubi keledek yg telah disagat. Gaul sebati.
5. Ambil sedikit adunan tersebut, kembangkan dan masukkan perlahan2 dlm minyak panas.
6. Goreng hingga masak.
7. Hidangkan dgn gula merah. Makan panas2.

*** kalau buat coqkodok atau jemput2.. kita kuncupkan jari2 kan.. buat cakar keledek ni kena kembangkan supaya bentuk adunan ubi ni jadi besar..
** nak terang lebih2.. tak reti lak! hihihihiiii





Quote:
MamaFaMi - ye ke sedap ma? kat kg mentua tu depa makan dgn gula merah jer.. tapi ada gak member kat Grik cakap depa cicah dgn sos.

Hajar - yg tu pon daripada keledek jugak.. tapi diparut lagi halus.. slalunya dipanggil cakar ayam

Mamazieza - makan mama jgn tak makan.. kempunan nanti susah wooo..

Bro Jeff - apa lak cakap teruk.. jgn ler cakap camtu.. kalau bro tak tau..tugas bonda la yg memberitahu.. ye dak..

Cak - mcm tu pon bleh... tapi yg tu sesuai utk kudap-kudapan lah.. ni slalunya org wat makan sebelah petang..

Sab - kalau cicah dgn gula merah byk2 mmg le manis...cicah skit2 dah ler.. tapi mmg sedap..

Lynda - hang tu memanggggg..anak mak! semua suruh mak.. nanti bila kawen hang tau la nasib hang.. semua kena wat sndiri..kihkihkihh

lynhassan - slalunya org sebelah selatan mmg suka cicah dgn sambal kicap kan.. tapi bonda tau..sure sedap nooo..

Kenitra - betul la bro... mmg tertinggal sehurup.. tu pasal la tak leh bukak link bonda ni.. thanks yer..
psstttt..aisey..bonda fel lah jawap pantun.... errr tak yah jawap kot ek..

Amoyyy -

Jie Jie - awat depa panggil kaki ayam? lain tempat lain nama dia kan...

kak zana - akak kata dah terlupa kewujudan dia kan.. bonda lak fes time tgk masa balik kg aritu pasai family bonda tak penah wat pun... ni mak mentua yg kasi resepi..

Kak Roylazim - bonda pon suka kak..beshhhhh kan..

kak Rinnchan - dapur ni berasap seminggu skali jer skarang... hari lain tu dah makin malas lak rasanya!




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net