By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 13-Jun-2007 01:11 Email | Share | Bookmark
Carbonara

 
 
Dlm 2 bulan lepas adik kama bagi bonda rasa carbonara ni..first time rasa terus berkenan.. tapi time tu carbonara ni dah sejuk.. tak leh nak pulun betoi2.. makan sesuap pastu dok relax.. pastu makan sesuap lagi.. relax balik... camtu la sampai habih.. sebab pa tau.. kalau pulun semua skali time tu jugak.. gerenti tak abih punya sebab bila dah sejuk rasa mcm muak skit.. maybe sebab pakai cream.. so masa tgh makan dgn ecah kat kedai semlm..tetiba rasa mcm nak sgt masak carbonara ni.. lepas makan apa lagi.. terus p wasbudi la.. beli brg2.. sib baik tak delete sms yg kama bagi.. refer kat situ jelah.. pastu ingat2 balik pada resepi yg dah diprint last month.. kira boleh lah nak try masak benda alah ni...kira2 nyaris2 jam 10.30 semlm.. bertungkus lumus la kat my kitchen tu.. mcm biasa lah.. bila dah dicombinekan kedua2 resepi.. sure jadi 1 resepi yg baru kan.. bonda alter skit here and there..supaya resepi jadi yg paling simple, mudah dan cepat dimasak.. maka terciptalah carbonara versi bonda... bonda suka pasai bonda rasa sedapnyeeee... bila siap masak, abah pon balik..kasi dia rasa sket.. tapi abah lak tak suka... dia kata tekak dia tekak org kampung.. makan secamca dah rasa muak..




Quote:
CARBONARA
(sesudah dialter)

Bahan A:
Spagetti - direbus lembut..ketepikan

Bahan B
2 setengah s/b butter
3 batang sosej - dihiris serong
Sedikit lada hitam - ditumbuk
Sedikit mixed herbs
2 helai Bay leaf

Bahan C - Sos:-
1 kotak kecik whipping cream
1/2 kiub ayam knorr
Garam secukup rasa
3 s/b air

Cara:
1. Panaskan butter, masukkan Bahan A hingga garing sedikit.
2. Masukkan bahan C. Kacau sebati dan biar hingga ia mendidih sedikit. Tutup api.
3. Curah kuah atas spagetti. Dah siap.Makan panas2..


Nota kaki kayu bangku
~ kalau nak lagi mudah.. beli je ready made sauce mcm gambar kat atas tu.. lagi senang.. bonda pon beli..utk buat carbonara ni lagi.. tapi tak leh makan slalu.. nanti jadi terlebih 3G.. (gebu gemuk gempal! )



Quote:
Kak Cak - betoi la kul 10.30 baru start masak.. lagipon preparation time dia lebih kurang 20 minit jer.. pastu makan cuma sepiring jer.. yg lain boh dlm peti ais.. bawak bekal ke ofis esok tu..

Lina - memula tu mmg nak letak daging cincang.. pastu kat wasbudi abih la stok daging cincang tu.. tu aje yg dapat dibuat..

Bro Jeff - cilok ler bro... kalau sedap jgn lupa antar 10 pinggan ke sini ek..

Sabrina - menggiurkan tu tak ler sgt.. tapi sedap jugak!




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net