By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 28-May-2007 05:59 Email | Share | Bookmark
Kuih Puteri Ayu

 
Quote:
KUIH PUTERI AYU / SERI AYU

Bahan-bahan:
3 biji telur
240gm gula
240ml santan - (if xde..guna susu segar pon boleh, cuma rasanya tak selemak santan)
1 sudu besar esen pandan
Sedikit pewarna hijau...Gunakan air daun pandan asli pun ok.
270gm tepung gandum
1 sudu kecil ovallette
Kelapa parut muda, digaul dengan sedikit garam dan sedikit tepung jagung

Car-cara:
1. Pukul telur dan gula hingga kembang, gunakan mixer.
2. Masukkan santan, ovallete, esen pandan, pewarna hijau. Putar dengan kelajuan rendah.
3. Sementara itu panaskan kukusan.
4. Sapukan sedikit minyak masak pada dalam acuan kuih.
5. Ambil kelapa parut muda yg telah digaul dgn sedikit garam & tepung jagung dan tekan padat ke dlm acuan.
6.Tuangkan adunan tepung ke dlm acuan dan kukus selama 15 min atau kurang. Jangan terlalu lama.




Tak tau mana satu yg betul nama kuih ni.. ada panggil puteri ayu.. ada yg panggil seri ayu.. tapi takpa.. janji rupa dan rasanya sama.. bonda suka kuih ni.. tapi copy paste resepinya dari fp kak rinnchan... jgn marah ya kak.. malas nak taip balik.. tapi bonda ni pandai sgt.. tak tgk resepi ni betul2 pon.. bonda terlupa nak letak tepung ubi.. dan kelapa tu bonda lupa nak letak garam dgn tepung jagung.. hasilnya.. setengah kuih ni keluar cantik je dari acuan dia.. yg setengah lagi kelapa dia berderai... wakakakaka... tu lah!! pandai sgt!! tak mo tgk resepi ni betul2...padan muko den! tapi walaupun tersalah skit cara buatnya.. rasanya tetap sedap dan mcm yg bonda slalu beli cuma dia kurang gebu skit je.. dan macam selalu.. bonda antar kuih yg rupanya cantik2 skit kat umah pengasuh ecah.. yg tak cantik tu bonda telan ler.. bg kat abah 5 ketul.. dia kata kalau nak bg 5 ketul je..baik dia p beli kat gerai..RM2 dpt 6 ketul! haiiiyaaaaaaa... slalu camni tau.. bila tinggai kat dia byk2..dia makan sebiji dua je.. kalau tinggal skit.. komplen byk lak! mcm2 tullah! tapi whatever pon.. bonda sonok sebab berjaya buat kuih feveret bonda nih!



Quote:
xhensem - hari2 dok mengadap aku.. lagi mau tanya ka????

Lynda - cukup ka RM2? p beli kat kedai nooo.. jauh sgt aku nak pos!

Cak - alhamdulillah la kak cak oiii... apo nak buek.. org laki mmg camtu kan..

Jie-Jie - sesama je.. resepi yg bonda teka tu kurang tepat la aye kan..

Sitiey - asben hang kan suka makan yg hang masak..cuba try wat kuih ni lak.. sure bertambah sayang dia kat hang!

lynhassan - bonda suka tang semua skali! feveret la katakan...

ida isk - thanks ida.. mood R datang.. wat jelah!

Bro Jeff - so skarang dah tau le nama kuih ni kan..

Rinnchan - kuih je yg ayu kak rinn.. bonda tak ayu pon... tapi gebu... gebu tang badan yg macam tong dram ni

Wan Zee - tak la comel sgt rasanya sebab ada yg kelapa dia berderai.. prasan tak?

Sab - amboiiiiiiiii perli eh... bonda gebus tang badan dan muka yg makin bulat ni kan..

MamaFaMi - betoi la mama... tang nak basuh acuan dia tu kan.. tetiba jadi malas!

Kak Zana - jadi... tapi tunggu keputusan jpa la.. sure bertahun kena tunggu tu.. asek dlm waiting list jer!

Mrs. Apple - sama la kita ek!

misslia - bonda dah tgk fp u.. cun arr cuppies2 dlm tu..

Kenitra - bukan la... yg from miti tu..jamaliah!



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net