By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 25-Apr-2007 06:19 Email | Share | Bookmark
Irish Mixed Fruits Tea Bread

 
One more recipe to try.... bonda heran gak.. kenapa dia panggil bread? kenapa tak panggil cake? sebab tgk mcm kek je..tapi apa nak buat... dah resepinya terpampang perkataan B.R.E.A.D.. kita ikut sajalah... bonda try resepi ni semlm.. ikut buku yg kak nina bagi.. thanks kak nina ek sebab kasi prezen buku tu kat bonda... cayaangg kak nina..

Kalau ada yg heran pasepa resepi2 dlm fp lately ni mcm pelik2 skit... harap maklum la ye.. bonda pon cilok resepi org je... dah tuan/puan empunya resepi kata bahan2nya camtu... kita pon ikut sajalah! so resepi kali ni pon pelik jugak skit2 pasai guna air teh.. tapi rasa dia mmg sedap jugak..utk mixed fruits tu bonda cuma guna kismis je.. sebab mixed fruits kat kedai kuarters dah abih daaa...




Quote:
IRISH MIXED FRUITS TEA BREAD
( sumber :- buku I Can Bake, Agnes Chang )

Ingredients:

A
400 gm mixed fruits
150 ml hot tea ( use 1 tea bag), mixed with
80 gm brown sugar

B
2 eggs - lightly beated
250 gm self-raising flour - sifted
120 gm butter/margarine - melted
60 gm almonds - toasted & coarsely chopped

Method
1. Mix A and leave to soak over-night.
2. Add B and mix till well combined. Pour into 2 lined and grease loaf tins. (3" x 6" x 3")
3. Bake in pre-heated oven at 160c for about 1 hour till cooked and golden brown.
4. Remove and leave to cool before serving.


~ bonda buat separuh adunan je..saja nak test.. bonda mmg attaracted to try it out because of the tea used in the recipe.

Quote:
************************* BILA BONDA BERCERITA ********************************

yangmazni - sesama je.. kat sini yg banyak kedai pon kadang2 dapor tak berasap jugak.. biasalah.. bila puting beliung "M" melanda dgn kencangnya.. mmg malas nak ke dapur jugak.. beli je kat kedai.. lagi senang.. cepat dan mudah!

Aye - bonda pon suuukaaaa.. tu pasal berat makin bertambah nih! dah macam belon!!

Bro Jeff - idok le susah sgt bro... apa pon dah cilok resepi kan.. cecube le buat.. sure dapat pujian dari org umah nanti..

sfawani - mmg best... semuanya best2 blaka.. thanks for dropping by ek..

ida isk - jgn tak cuba.. senang sgt nak buat.. seriusaa..

Lynda - huh! tak dpt dinafikan!

*******************************************************************************************************




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net