By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 18-Mar-2007 03:29 Email | Share | Bookmark
Sandwich, Sayur & Biskut

 
 
 
 
 
Pagi - just buat sandwich telur sebab roti tu dah nak expired..

Lunch - Buat masak lemak putih & ikan termenung (kembong) goreng

Petang - try 2 experiments... buat biskut.. resepi ni ambik kat FP Rinnchan.. Biskut Oatmeal Raisin... yg ni bonda memang clever..sebab tak tgk betoi2.. manisnye biskut ni.. Rinnchan dah inform dia kurangkan gula tu sampai 170gm..bonda boh 200gm gak.. akhirnya abah kata.."ni lori gula terbalik ke...awak nak bunuh org nih?" Maaf ya rinnchan.. asben bonda ni mmg jenis tak suka yg manis2.. kalau lidah kita rasa ok je..lidah dia lak rasa terlebih manis.. kalau suruh dia masak pon sama.. gerenti tak brapa nak masin.. dia mmg pantang skit manis ngan masin ni... dia tak mo esok tua2 dpt sakit mcm2.. Memandangkan oatmeal tu ada belen skit lagi...badam cincang tu pun ada skit lagi.. bonda rasa mcm nak try biskut version bonda lak lah.. tapi takdak idea nak boh nama pa kat biskut tu.. so tiru la idea rinnchan sket2..jgn marah nooo.. anyway..tima kasih daun keladi sebab share resepi.. Akan tetapi..ecah ngan abah dia tu sama jer..tak suka biskut..tak suka kek..kuih..puding...dan seangkatan dgnnya..akhirnya.. bonda bawak semua skali mai ofis dan bagi ler kengkawan makan..(bonda pon tak gemar biskut gaks.. tapi gemar masak jer!)




4 keping roti, 2 biji telur direbus dihancurkan, sebiji tomato dihiris, beberapa hirisan timun, mayonis, lada sulah, sos cili/tomato. Timun & tomato disusun atas roti, letak telur digaul dgn mayonis & lada sulah atas roti. Letak ler sos..siap dah!


MASAK LEMAK PUTIH

BAHAN:
1 s/b minyak masak
2 biji bawang putih - cincang
2 biji bawang merah - cincang
1/2 cawan air
1 peket tauhun + fucuk
1 keping tempe
1/2 biji timun - kupas kulit & buang biji - dihiris
1 kotak santan
1 biji cili kering - dipotong
Garam secukup rasa

CARA:
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah & bawang putih.
2. Masukkan air, tauhun, fucuk & tempe. Rebus hingga lembut.
3. Masukkan timun & cili kering.
4. Masukkan santan, perlahankan api. Gaul rata.
5. Masukkan garam secukup rasa. Gaul sebati. Siap



OATMEAL RAISIN BISCUITS
(malas nak re-type..just copy & paste jer..)

Ingredients:
100gm butter
200gm brown sugar - ( kurangkan skit kalau tak mo manis)
1/2 teaspn salt
1 egg, lightly beaten
4ml vanilla essence
12ml fresh milk
150gm wheat flour - ( I used cookies flour )
1 teaspn soda bicarbonate
1 3/4 teaspn baking powder
125gm instant oatmeal
100gm raisins

Method:
1. Soak raisins in hot water until soft. Drain and set aside.
2. Cream butter, brown sugar and salt until blended and smooth.
3. Add in beaten egg bit by bit until blended.
4. Add in vanilla essence and milk.
5. Sift together flour, baking powder and bicarbonate soda. Add into mixture little by little. Use a spatula to fold in until it forms dough.
6. Add raisins and oats. Stir well.
7. Divide dough into small balls and place on to greased baking tray. Press lightly using a fork.
8. Bake in a pre-heated oven at 190 deg cel for 15mins - 20 minutes. Remove and cool on wire rack.



OATMEAL ALMOND BISCUITS

Ingredients
100gm butter
150gm castor sugar (brown sugar dah abih maaa..)
1/2 teaspn salt
1 egg, lightly beaten
1 teaspn vanilla essence
150gm cookies flour
1 teaspn soda bicarbonate
1 3/4 teaspn baking powder
200 gm instant oatmeal
200gm ground almond

Method:

1. Cream butter, castor sugar and salt until blended and smooth.
2. Add in beaten egg bit by bit until blended.
3. Add in vanilla essence.
4. Sift together flour, baking powder and bicarbonate soda. Add into mixture little by little. Use a spatula to fold in until it forms dough.
5. Add almond and oats. Stir well.
6. Divide dough into small balls and place on to greased baking tray. Press lightly using a fork.
7. Bake in a pre-heated oven at 190 deg cel for 15mins - 20 minutes. Remove and cool on wire rack.



Quote:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ DE STORY-MORY ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

MamaFaMi - sian mama..kalau anak tak sehat mmg susah hati kan? hopefully your son getting well soon noooo...

Nana - skarang ni tak yah tunggu raya ler.. kan ada resepi tu..cuba la buat tgk..

Sabrina - sori ek smlm kol sab camtu je (first call).. bonda ni kan brutal skit.. si Kama kata mcm samseng je bonda kol org.. sib baik sab tak pelangkung bonda..

Jeff - aii..satu je? kenyang ke?

Auntie Kal - laaaaa camna nak pos?? auntie tak kasi pon full addressnya.. nanti pm saya ye.. Bukan skit je bleh kasi..saya kasi sebalang nak?

Nabia - nak merasa mai la rumah.. bukannya jauh pon selayang dgn jalan duta.. apa kata nabia arrangekan perjumpaan utk semua ahli2 fp..bleh le kita kenal2.. Tingin gak nak jumpa nabia..

Cakcibur - Lorr...siannya dia..buat penat taip je kan.. bonda pun kadang2 naik hangin gak bila dah komen pjg2..tetiba error yg kluaq... rasa mcm nak campak pc je!! untuk pau tu bonda dah reply kat fp cak..cuba cak baca additional input kat situ eh..

Kenitra - tu lah..pasai gula free yg manih melecaih biskut tu..

Ida Isk - Moh le kita pulun sesama demi memajukan industri pemakanan

Kuzi - kalau teringin nanti kempunan..kuzi masak le plak masak lemak putih tu dlm version kuzi..

Zakiah - amboi dia..... dia pun sandwich telur kat sana ya..bonda kat sini pon rasa terlioq balik dah!!!

Lee Lin - mmg simple sgt2.. yang penting kenyang dan perut cik abe ku itu tak berdondang sayang!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ END OF STORY-MORY ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net