Want your
own Fotopage?






 


By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 17-Feb-2007 06:37 Email | Share | Bookmark
Gulai Ayam Kampung + Betik Muda

 
Kerabu Mangga
Pergghhhh!!!!!!!!! jalan sesak gila mlm semalam.. kul 2.30 pagi keluar dari umah di Jln Duta, pukul 10 pagi baru sampai kampung kat Kulim Kedah. Adoiiiiiiiiiiiiiiii...tensen tul.. Abah decide balik umah mak dia dulu, petang2 skit baru balik umah mak bonda lak.. tak kesah la... asalkan bleh berehat dan renggangkan otot2 nih.. Untuk lunch..mmg makan sedap.. bapak mentua yg masak sambil ditolong2 oleh anak2nya... bonda ni mcm biasa lah.. menantu antu... siang sayur je.. (tu pun sebab abah dok angkat kening suruh tlg2) yg lain bonda buat bodo je.. pastu lepak depan tgk tv.. tapi mungkin jugak habit bonda kot.. kalau dah ramai2 kat dapur.. bonda la yang paling malas nak tolong, bukan sebab apa.. bonda tak reti kalau dah ramai2 buat keja kat dapur tu..bonda terus tak reti nak buat apa2... (nampak sgt susah nak bekerjasama dlm kenduri kendara nih! melainkan kena paksa! hahahaa..) yang bonda tau..sama ada jadi tukang tengok atau terus p depan layan tv.. kalau nak bonda yg masak, bonda akan make sure semua org p depan.. baru bonda bleh masak dan buat keja kat dapur.. bonda rasa bonda warisi habit ni daripada emak kot.. tapi apa pun.. mmg kenyang sgt2 aritu mcm tak baca bismillah lak.. 2 pinggan bonda tambah! (buruk lantak sunggoh! )

resepi.. maaf la.. bonda tak brapa tau pun..sebab tak ambik resepi pun drpd father in-law..

Quote:
Atas permintaan MamaFami & Sabrina berkenaan kerabu mangga tu..bonda pun tepon la pak mentua bonda minta resepi kat dia.. dia punya la gelak besaq kat bonda sebab ada juga yg bekenan dgn resepi simple dia tu... dia kata buat malu ja kerabu dia tu dok dlm fp bonda ni.. sebab dia pun sebenarnya cincai je buat kerabu tu memandangkan ada baki mangga kat dlm peti ais..


KERABU MANGGA

BAHAN
1 biji buah mangga (yg muda bleh, yg hampir masak pun boleh je) - dicincang kasar
RM1 udang kering - ditumbuk lumat
1 genggam kelapa parut (nyoq mesin) - ditumbuk agak2 lumat je
1 biji bawang besar - dihiris nipis

Buat sambal belacan - tumbuk lumat
3 biji cili merah
Belacan secukup rasa
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

CARA
1. Buah mangga yg dicincang kasar dimasukkan ke dlm satu mangkuk/bekas.
2. Masukkan bawang besar dan semua bahan2 yg ditumbuk ke dalam mangkuk berisi mangga tadi.
3. Gaul rata. Siap


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net