By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 9-Feb-2007 00:47 Email | Share | Bookmark
Cheese Cake

 
Step By Step
 
Abg ND kata maybe dia sampai umah bonda dlm kul 3.30 pagi..sebab dia bertolak dari kedah pun dah lewat mlm.. Bonda kemas-kemas skit bilik tetamu dan make sure everything clean & tidy. Pastu bonda terfikir mcm nak buat cheese cake sebab cheese cream tu dah nak expired.. Minta abah jaga ecah sebab kalau tak nanti dia pun sama je sebok kat dapur tu.. hehehe.... Lepas dah siap bakar cheese cake, bonda sejukkan dulu dlm fridge, esok tgh hari baru nak decorate kasi cecantik skit.. Dalam kepala dah plan nak boh hiasan apa atas cheees cake tu tapi biasalah..lain yg dirancang, lain lak jadi rupa bentuk cheese cake nih..hmmmm kalau tangan kayu ni mmg susah tul lah nak meng'icing'kan kek tu... bila dah siap.. rasanya elok skit kot drp first trial meng'icing' kek yg dulu tu....

Sori arr lupa nak ambik gambar lepas kek ni kena bakar..

Quote:
CHEESE CAKE
(tak ingat dpt mana resepi ni.. pastu lupa lak nak bawak resepinya.. ni pun main agak2 mana yg ingat je, kalau resepi ni ada yg kurang betul sukatannya, nanti bonda betulkan kemudian..)

250 gm cheese cream
80 gm gula kastor
3 s/b tepung
2 s/b jus lemon
300 gm plain yogurt
2 biji telur

Cara:
1. Panaskan suhu oven 170c
2. Sementara tu satukan semua bahan2 dlm mangkuk dan pukul hingga menjadi seperti cream.
3. Masukkan adunan tersebut dlm loyang/springfoam yang dilapik dgn aluminium foil
4. Bakar selama 30 minit dulu, keluarkan. Tutup permukaan loyang dgn aluminium foil utk mengelakkan permukaan kek hangus.
5. Bakar lagi selama 10-15 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari oven & sejukkan.
6. Hias dgn icing atau hiaslah sesuka hati anda..hehee..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net