By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 19-Jan-2007 02:57 Email | Share | Bookmark
Kuetiaw & Ketam

Dinner + Supper
Ketam Gulung
Abah kata balik lewat lagi.. lepas buat bubur nasi ecah, bonda cuma nak try buat Ketam Gulung je.. memandangkan filamen stick crab tu still ada 4 batang & roti canai segera tu belum terusik lagi, why not i tried something new.. tgh dok proses-memproses tu suddenly dgr org bukak pintu lak.. bila jenguk terpacul je muka abah sambil tersengeh2 tunjuk something yg dia tapau for me.. dgn kurang sabar..(sebab dah lapar kan ) terus bonda capai plastic beg (without saying Thanks.. sori ek ) tgk2 ada Kuetiaw Kerang!! terus tinggal si ketam tu... apa2 pun isi perut dulu ler.. yg ketam tu bleh buat supper..


Quote:
KETAM GULUNG

Bahan:
4 batang crab filamen stick/jejari ketam
1 keping roti canai segera - dicanai nipis
1 biji telur - dipukul
Bread Crumb - secukupnye
Minyak - utk menggoreng
Mayonis
Sos

Cara:
1. Rebus jejari ketam hingga masak..(sat je rebusnya)
2. Letak ketam atas roti canai yg dah dicanai nipis dan gulung kemas2.
3. Celup gulungan ketam tu dlm telur.
4. Golekkan gulungan ketam tersebut dlm bread crumb.
5. Goreng (deep fry) dgn api yang perlahan hingga keperangan/keemasan/masak.
6. Angkat, tos minyak dan paipkan mayonis + sos atau boleh cicah camtu je..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net