By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]
Thursday, 15-May-2008 01:07 Email | Share | | Bookmark
Eggless Choclate Cake

 
 
Kek Sabtu lepas.. Ada sedara order utk birthday dia... 1 biji ada deko..yg 3 lagi plain je.. tapi semua nak yg eggless cake.. pastu pada hari yg sama ada order dari kawan lak utk birthday anak dia.. kol tgh hari nak amik ptg!! aiyakkkk jenuh le den!!!
tapi sebab member baik kan.. dan dia pon mmg slalu order dgn bonda untuk anak2 dia.. slalunya kek kosong je.. takdak deko-dekonya.. cuma sori sgt2 kek birthday tu bonda tak sempat nak snap gambar sebab masa tgh last touch up kawan bonda tu dah sampai depan umah.. terkocoh-kocoh masukkan kek dia dlm kotak dan terus bagi kat dia.. mmg lupa sungguh.. dia minta bonda lukis gambar spiderman je kat dia.. buat skadar yg reti je lah.. hehehehe.. Malam lak antar 4 biji kek sedara tu ke Penang.. so tima kasih utk both of u ek!




Quote:
KEK COKLAT TANPA TELUR
Sumber : Resipi Sihat Pilihan Bijak - copy paste dari fp kak rinnchan..tochey arrr

Bahan A:
- Ayak kesemua bahan di bawah.
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cawan susu tepung
2 canca teh baking powder
1 camca teh soda bikabonat

Bahan B:
- Guna mixer utk pukul bahan2 di bawah sehingga berkrim. Rinn guna hand whisk jer..
3/4 cwn majerin
3 sudu makan serbuk koko
1 camca teh esen vanilla

Bahan C:
- Kacau semua bahan di bawah sehingga larut.
150ml air panas
2 sudu makan madu
1/2 cwn gula caster
1 camca teh serbuk nescafe segera

Cara-cara :
1. Masukkan tepung yg diayak dan bahan C ke dalam adunan mentega secara berselang seli.
2. Lakukan sehingga habis dan adunan sebati.
3. Bakar di dalam acuan yg telah dilapik dengan kertas selama 45 minit pada suhu 160 darj cel.



Quote:
Jasmeen - toche-toche... bonda pon takdak idea nak buat deko bordernya camna.. rasanya ini yg paling simple kot..

Haniss - toche-toche-toche... kalau Haniss tgk cukup menu bawah tu cukup membuka selera, huh mau tau la kami-kami yg mengadapnya ni... sampai tambah nasi 2-3 kali.. konfem membesarkan perut punya!!

Wanzee - apa lak tak bolehnya... boleh ja... try la..

Chepah - try jgn tak try... nanti antar laporan ek kat fp chepah tu..

Diba - byk ke resepi eggless cake ni? buleh share tak? pasai tingin gak nak buat resepi lain selain dari yg ni.. buleh pelbagaikan rasa nanti..

Munirah - jemput la singgah selalu... kek ni rasa dia sedap jugak.. try la tgk!

Rinnchan - tu lah kak rinn.. ingat kalau sempat lepas p pdg besar tu nak le singgah prai.... hapa pon tak jadi!! syian bonda kan.. berkejaran di dapur... pastu siap sempat lagi ke pekan beli whipping cream dgn krimwell sebab tak prasan benda tu dah abih!! seb baik oven byk, bonda guna kederat oven2 lain jugak untuk bantu bonda... nasib baik semuanya menjadik!

Zara - salam kak zara.. tengkiu ye.. nak cuba dipersilakan..resepinya ada di atas.. copy saja la..

Kak Ija - salam kak.. betoi tu..lani semua harga barang naik bukan main lagi... kena pakat2 try buat eggless cake la lepas ni..

Zira - alaaa jgn le malas masuk fp ni..syian akak tau... hehehehe.. masuk2 la selalu ok..

Ida Isk - betoi tu..skarang ni waktu berjimat.. semua harga barang dah naik.. selalunya customer nak kek yg ada telur ler..tapi harga mau murah..camno tu ek

Umieaisya & Mamaaina - rasa kek ni ka? sedap jugak cuma tekstur dia agak padat, berat dan kurang gebu mcm kek yg ada telur tu..

Mamasya - kalau nak cuba apa salahnya.. amat la dialu-alukan..


Wednesday, 14-May-2008 01:00 Email | Share | | Bookmark
Solok Lada

 
 
 
Jom jamu mata dengan menu2 pilihan bonda utk minggu2 sebelum ni..ada yg bonda masak..ada yg kak pah dan Abg Boy masak.. selamat menjamu mata ya...




saja nak pelbagaikan solok ni.. try sumbat dlm terung lak.. sedap gak..

ni pon saja boh dlm cili benggala ni... cuma cili ni dah tak fresh kat kedai tu.. kecut2 ja kulit dia..









Quote:
TAG FROM KAK ZURA..
ok meh bonda nak jawab eh..

The rules:
1. Link to your tagger and post these rules on your blog.
2. Share 7 facts about yourself on your blog, some random, some weird.
3. Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs.
4. Let them know they are tagged by leaving a comment on their blog

7 FACTS ABOUT MYSELF:

1- mmg cepat naik hangin kalau pemandu di keta depan bawak keta mcm kura2.. keja nak potong je.. dan mmg jenis tak suka bawak keta pelan2.. dan selalunya suka set time kul brapa sampai ke tempat yg dituju.. kalau dah set 10 minit akan sampai ke sesuatu tempat tu.. mmg seboleh2 bonda akan bagi sampai ke tempat tu dlm masa 10 minit gak! Pastu kalau drive selalunya tangan kanan mesti letak kat atas pintu tempat tingkap tu.. suka menyanyi sekuat2 hati dlm keta atau tgh tunggang motor.. hehehee.. mmg dulu kaki karaoke.. tapi suara mmg tak sedap la.. tapi pedulik hapa aku!!! bukan ada org dengar pon.. tapi prefer naik motor p ke mana-mana sebab senang nak selit..senang nak parking dan bawak motor pon selalu tangan sebelah je.. tangan sebelah lagi kalau tak letak kat paha sendiri atau paha pembonceng, mesti pegang2 seluar kat betis..sampai ada one best friend bonda yg selalu naik motor dgn bonda kata.. "kalau hang ni lelaki, sure romantik kan??" dan tak reti bawa motor pelan2 gak!

2. suka mandi bunga!!! bukan nak dpt jodoh cepat atau tambah jodoh ya.. tapi dah jadi mcm terapi utk diri sendiri.. bonda buat utk penaik semangat..dan slalu mandi bunga ni bila time stress.. rasa selesa ja.. mak kalau tgk bunga2 yg dia tanam tu berbunga lebat, mmg dia kutip dan simpan utk bonda buat mandi.. selalu bukan 7 warna ja..brapa byk bunga yg ada tu tak kesah pon.. pastu slalu campur daun jambu, daun pandan, daun limau dan pegaga skali...sampai lani ecah pon dah pandai mandi bunga.. hihihii

3. husband cakap bonda ni ralit/cemerkap/longlaq tapi bukan la gopoh gapah.. sebab apa tau.. kalau goreng ikan.. mmg kadang2 ralit, sebab tu masa nak taruk ikan dlm kuali, selalu hujung jari tu termasuk dlm minyak panas tu gak..pastu kalau pegang pisau hiris sayur ke bawang ke buah ke atau apa2 je lah.. mesti ada gak terhiris jari sendiri..kadang2 tu dah hiris dgn berhati2 pon buleh kena!!

4. Bila time tidoq malam, buleh dikatakan tiap2 mlm bonda mimpi.. mimpi mcm2 lak tu.. kalau bonda tak mimpi, esok tu selalunya bonda akan tanya, semlm bonda mengigau tak? sebab selalunya kalau bonda tak mimpi...mesti bonda mengigau punya!!! (pecah rahsia i....)

5. Ramai yg kata bonda ni serius, garang, eksen.. tapi sebenarnya bonda gila2 jugak! garang tu mmg betul la.. mmg cengeh sket! dan mungkin payah nak start borak dgn org yg baru bonda kenai... kalau dah lama kenai.. mmg tau la bonda tu sombong ke serius ke atau camna kan.. betoi dak wahai my frens?
( nor, ida, hashim, nani, kama, siti? )

6. Bonda ni kasaq, cengeh...tapi bonda ni mmg jenis caring cuma tak reti tunjuk ja.. dan manja sket dgn abg boy & some of my special friends tau la kot eh? dengan asben tak reti nak manja..rasa malu la plakkkk!!! Bab kasaq tu yg kronik kot.. bayangkan apa benda yg tak lingkup kat tangan bonda ni.. besi tempat sangkut helmet bawah seat motor tu pon buleh bengkok-bengkok bonda kerjakan bila nak amik helmet..pastu paip singki tu pon boleh tercabut.. batang mop tu tak yah cakap la.. rasa mcm pegang batang mop tonyoh lantai tu pelan ja... tapi mmg patah slalu.. batang penyapu pon slalu patah.. cermin mata ni setahun skali mesti kena tukar sebab kalau tak patah, sure cermin pecah dan ada la benda2 lain yg dah lingkup kat kat tgn bonda ni.. tapi serius..bonda mmg rasa pegang benda2 tu semua pelan2 ja... sampai asben cakap, "benda apa yg tak lingkup kat tangan awak? besi pon hancur tau!!!" well what to do... kudrat tgn ku ini terkuat sket.. seb baik ecah tu selamat di bawah penjagaanku..

7. yg ni rasanya paling teruk kot.. bonda ni mmg kuat lupa... selalu lupa letak duit kat mana.. lupa hari ni hari apa..sampai nor amoi best friend bonda tu kena jadi p.a bonda lak.. sebab slalu refer dgn dia.. arini ari apa ek? arini brapa hb ek? sampai nor amoi kata.. "hang ni mmg ada masalah hilang ingatan!! asben pon selalu tensen ja sebab selalu lupa mcm2.. seb baik gak bonda tak lupa kat dia dgn ecah... kalau lupa depa...mmg kes berat ler nih!! panjang kata mmg selalu lupa benda apa yg bonda dah buat sebelum2 ni.. lupa mcm2 yg susah nak describe satu-satu sampai mak kata takut takdan sampai umur 50 dah nyanyuk lak nanti.. huhuhuuu nauzubillah..

itu je antara fakta2 tentang diri bonda... jgn gelak2 eh.. manusia ni kan byk ragam.. ok lah tak nak tuju sesapa lepas ni.. sebab tak nak org jenuh fikir, apa yg depa nak jawap lak.. hehehehe..so selamat la hangpa semua noooo...




lagu My Memory - Winter Sonata..



Sunday, 11-May-2008 08:44 Email | Share | | Bookmark
Selamat..selamat..selamat

 
Tgh gilos men-scrap-kan gambar2 skarang ni.. ni gambar pasangan pengantin ni lak jadi sasaran..
Pengantin ni kata...namanya harap di off-record eh.. Ada sesapa nak teka?







Walaupun hasilnya masih kurang memuaskan dan bonda ni mmg kurang kreatif dan selalu ketandusan idea.. tapi bonda akan tak akan putus asa untuk hasilkan gambar2 yg lebih baik dari ni..insya'Allah... Aktiviti memasak dan membakar kek tetap berjalan seperti biasa cuma bonda akan post kan di entry akan datang..

Lagu ni tiada kena mengena dgn gambar2 di atas ye.. cuma tertarik dgn lagu dia.. very sedeh la... ni true story ke? tak kesah la true story ke tak..yg penting lagu dia best! hehehehe



Quote:
CINTA TIGA SEGI

Bertahun sudah ku menunggu dirimu
Akhirnya kau menjadi milikku
Sukarnya untuk melupakanmu
Kerna kau ku cintai selalu

Tapi sayang...
Kehadiran kekasih lamamu
Datang kembali mengenang cinta dahulu

Mengapa ini semua harus berlaku
Apakah ini semua kerna diriku
Sedangkan aku cuma watak dalam percintaan
Tak sanggup aku melepaskanmu

Kau ibarat terperangkap di tengah lautan
Tak tahu mana arah untuk kau menuju

Andai kau pinta untuk melepaskanmu
Terpaksa aku turutkan
Mungkinkah ini suatu pengajaran
Di dalam percintaan


Quote:
KAK CIK - TIMA KASEH INTAI2 FP NI.. NAK LINK? SILAKAN.. BONDA SGT BERBESAR HATI.. APA LINK FP KAK CIK? MAI NAK TGK SAMA..


Wednesday, 7-May-2008 09:02 Email | Share | | Bookmark
Try Scrap! Selamat Hari Ibu!

Anakku manja..
 
 
View all 4 photos...
Saja try scrapkan gambar ecah.. tgk org lain buat cantik2 ja.. tingin jugak nak cuba..
ni hasil scrap bonda..



Lagu cute - Cuppy Cake Song




Got this lovely award from our sweet Fliffy.. thanks Fliffy for this lovable award.. and for Zira too...
I announce to pass this award to all moms out there..HAPPY MOTHER'S DAY!




Selamat Hari Ibu, mak... e-jay@adik sayang mak!



Monday, 5-May-2008 12:18 Email | Share | | Bookmark
Kuih Cara Manis

Bila dah susun cenggini..nampak cam bunga lak kan.. well is this we call as "seni" ? or "kreatif" ?? poyo lah.. saja takdak keja sebenaqnya.. ada byk gambar nak diupdate but bonda feel so lazyyyy lately... grrrr.. malas manjang.. hahahaa.. tapi apa ubatnya ya?? ni last week punya projek gak tapi baru nak upload.. jom jamu mata eh.. nak jamu tekak kuihnya udah abis yaaa..



Quote:
KUIH CARA MANIS

Bahan
2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan santan cair
1 cawan air secukupnya ( tuang sket2..tak abih pon takpa)
sedikit garam
sedikit minyak utk melengser acuan
gula secukup rasa
Pes pandan/ pewarna hijau - jika perlu

Cara2 Bonda : (kalau nak ikut, ikut la ya.. ni cara malas tapi cepat!)
Masukkan santan dlm blender, masukkan tepung dan garam. Blend sekejap.. kalau tgk adunan masih pekat, tambah air sikit demi sikit hingga bancuhan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
Letak acuan kuih cara di atas dapur gas, lengserkan acuan dgn minyak masak, bila dah panas tuang sesudu adunan ke dalamnya, dan masukkan setengah sudu kecil gula. Tutup acuan kuih cara dgn tudung periuk sekitar 2 - 3 minit. Cungkil kuih cara yg telah masak dari acuan dengan menggunakan garfu. Tangkup kuih cara dan hidangkan.






Jom jamu mata tgk kek yg bonda buat ni lak.. ni kek jumaat lepas... tajuk kek ni, bakul ku yg jarang.. Thank you Auntie Wan.. lain kali order la lagi.. Meh layannnnnnnnnnnnn..





testing..


testing lagi lagu favourite bonda..


[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net