By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 10-Jun-2008 14:16 Email | Share | | Bookmark
Lagi gambar pengantin baru...

 
 
 
Akhirnya buleh jugak upload gambar2 ni kat sini.. internet kat ofis tak brapa clear.. tenet kat umah pon sama.. siang tadi dok try kat ofis tak jugak buleh.. try upload kat umah pulak.. alhamdulillah buleh pon.. Aritu majlis pernikahan..Sabtu lepas pulak majlis persandingan.. tapi bonda mohon maaf ya pada kedua-dua mempelai sebab tak dpt tunggu hingga majlis selesai.. dan tak sempat nak tunggu pengantin lelaki sampai pon... byk kenduri lain yg bonda dan en shah jahan perlu hadir.. kenduri kawan-kawan jugak.. kalau tak pi, nanti depa kecik ati pulak kan..

Jom tgk gambar-gambar pengantin baru ni...gambar yg biasa-biasa saja sebab bonda bukan amatur photographer.. nak kata profesional photographer.. jauh berjuta kali ler... lebih kepada saja suka2 snap dgn kamera cikai bonda si mr.olympus fe160 tu je.. nak kamera yg ribu-riban regenye...fulus tak brapa nak ade.. .. Jom layan jugak gambar kek 2 tingkat yg bonda buat utk pengantin baru ni.. lepas discuss dgn pengantin perempuannya.. kata sepakat yg diambil utk letak some fresh flowers atas kek ni, tapi tak nak bunga ros sebab kosnya quite expensive.. kita cari yg low budget sket.. tapi harap2 cantiklah di mata pengantin dan tetamu-tetamu yang hadir..juga tak lupa pada mata2 pengunjung fp bonda ni ya.. jgn tak tau bonda ni bab nak gubah bunga mmg hancusss!!!

Untuk sahabatku Lynda dan pasangannya Rizal, cepat-cepat la dpt baby, ecah ni dah lama tunggu
kawan baru..

~ Happy viewing..~





















Sunday, 1-Jun-2008 00:34 Email | Share | | Bookmark
Selamat Pengantin Baru

 
 
Dari kamera org yg bonda guna untuk amik gambar sahabat bonda ni... Selamat Pengantin Baru Linda & Rizal.. moga kasih berpanjangan selamanya...





Thursday, 29-May-2008 01:07 Email | Share | | Bookmark
Salam..

Sori pada kengkawan yg jengah fp ni..untuk sementara waktu ni takdak gambar yg dpt diupload dan takdak projek yg dapat dikongsi sebab kamera bonda, en shah jahan bawa ke perlis... pastu internet kat ofis ni lak manjang takde.. nak upload gambar2 sebelum kamera ku berjalan-jalan di perlis di umah tak leh jugak sebab cpu ku telah masuk ke spital.. sakit tenat dgn serangan-serangan virus yg di activate oleh anak2 menakan ku itu... hukhukhukkkk...

Sepanjang takde kamera ni bonda ada la buat sket2 projek baking.. baking mcm biasa la.. buat kek yg customer order sket2.. dan request dari anak2 menakan yang nak makan mcm2..... tapi sayangnya tak dapat amik gambar.. tensen betoi.. mungkin next week baru dpt update gambar kot.. itu pon kalau en shah jahan tak lupa bawa balik buah hati bonda mr. olympus tu...

Di samping tu..perkembangan terkini bonda lak mengusahakan kebun kecik blakang umah tu.. tapi bukan hobi baru.. mmg dah lama berkecimpung dlm bidang ni..cewahhhh..cuma dok kat kl dulu tanam dlm pasu jer le... memandangkan abg boy tgh sibuk dgn projek lintah dia tu.. bonda tgk kebun tu mcm terbiar lak.. dah byk rumput yg tumbuh.. rasa syg lak kalau biar camtu ja.. lagipun mungkin bonda ni jenis suka bercucuk tanam kot.. tu yg rasa membazir je kalau tak diusahakan.. kebetulan drama bella dah abis.. jadi bonda tak mau continue dgn ezora lak.. nanti dok melekat ja depan tv.. ptg2 bonda mesti habiskan masa kat kebun walaupun cuma 20 minit saja.. tapi 20 minit pon buleh peluh sakan tau... skarang ni byk yg kena tanam semula.. hasil2 sebelum ni dah byk kali dah dpt makan dan bagi kat jiran-jiran, kawan2 atau sedara mara yg mai umah.. semlm sampai awal kat umah.. jadi ada chance dok kat kebun lama sikit.. dah cabut2 rumput tu, dapat la buat satu batas baru...bonda tanam salad, sawi dgn kobis... Pokok carrot yang kak pah tanam plak makin besar.. suka betoi tgk... Petang ni kalau tak ujan.. bonda nak buat batas baru lagi.. Insya'Allah..hehehehe..

Ni hasil2 tanaman yg abg boy usahakan dulu.. http://rafiqin.fotopages.com/?entry=1041524
ada gambar yg bonda tak ambil tapi jadi la untuk makan sendiri dan dpt la bagi kat jiran-jiran skit.. lepas ni tunggu hasil2 tanaman dari bonda lak ok..


Wednesday, 21-May-2008 04:54 Email | Share | | Bookmark
Puri

 
 
 
Dah lama buat tapi belum update saja.. blajar buat puri ni sejak tingkatan 3 lagi.. tukang ajar lak dari auntie jiran sebelah umah je..nama dia auntie Baljit.. selain tu auntie Baljit penah gak ajar buat capati.. dulu2 masa sekolah form 3, form 4 tu rajin la buat.. lani dah malas nak buat.. sesekali ja bonda masak menu2 ni utk anak2 menakan.. ni makanan org punjabi.. mcm roti arab cuma dia tak manis macam roti arab yg selalu bonda mkn kat kedai tu.. menggunakan tepung atta..air, marjerin dan sedikit garam.. nak bagitau sukatan tepat tak pandai sebab bonda selalu pakai tuang ja tepung ke dlm mangkuk, boh marjerin, garam dan air pon agak-agak..cara dia uli adunan bagi sebati dan buat bulat2 pastu canai bagi nipis sket pastu buleh digoreng..balik-balikkan roti ni sampai dia naik kembong.. boleh la angkat.. roti ni ringan..kuah plak selalunya kari sayur campur, carrot+telur goreng, kari ayam.. pehhhh sedapnya......





HAPPY BIRTHDAY TO MY OLD GOOD FRIENDS.. MAY ALLAH BLESS YOU DEAR..


Gambar Tina dgn kawan dia.. Yg comel bertudung putih tu la Tina.. gambar ni masa umur dia 19 thn kot.. lani dah 28 thn dah.. gambar terbaru takdak la plak..



Friday, 16-May-2008 13:33 Email | Share | | Bookmark
Aiskrim Badam

 
 
 



Last week punya projek jugak..cuma tak sempat nak upload je..sapa nak try, dipersilakan..



Quote:
Aiskrim Badam

Bahan A
2 biji telur
50 gm gula castor
1/4 sk esen vanilla

Bahan B
100gm diary whipping cream

Bahan C
200 gm non dairy whipping cream
100gm badam - di mesin kasar & di toast sekejap
1 sb ganache ( choc + whipping cream )

Cara
Putar Bahan A hingga sebati. Didihkan Bahan B dengan api yg perlahan hingga timbul bubble2 di atasnya. Angkat dan biarkan suam.. kemudian masukkan Bahan2 A yg telah sebati tadi. Masukkan ganache dan badam ke dalamnya. Putar non dairy whipping cream hingga kental. Masukkan non diary whipping cream ke dalam Bahan2 tadi... kaup balik hingga sebati. Tuang dlm container, sejuk bekukan semalaman.







[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net