By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 31-Jul-2008 03:37 Email | Share | | Bookmark
Kek, Kapis & Mazola

 
Sungguh mencabar kesabaran buat kek, kapis dan biskut mazola ni semlm.. kisahnya bermula begini ye kengkawan.. pagi2 bgn punya la awai sebab nak buat kapis ni dan jugak 2 biji kek span kosong yg org order dan biskut mazola..gambar kek span tu tak amik la sebab dah selalu sgt.. nanti org jemu lak nak tgk..

Mula2 pukul adunan tepung sponge mix dulu utk buat 2 perisa.. dah sudah semua tu bancuh adunan & bakar kapis pulak.. Jam kat dinding lak dah tunjuk lebih kurang kul 10.20 pagi.. sementara tunggu kapis dibakar dalam oven.. masak kat ecah moi sup dulu.. Tgh tunggu beras kembang sekembang-kembangnya, tiba2 bekalan elektrik terputus lak… Ooooohhhhhhhhh noooo!!!! Kapisku masih dibakar…terus p jengok sat.. nasib baik dah naik elok… tinggal lagi 5 minit jer nak masak betoi… bonda biar jer kapis tu terus dlm oven dgn harapan dia dpt masak dgn sempurna berbekalkan bahang panas yg masih bersisa dlm oven tu.. Fuhhhhhh nasib baik bahang tu sedikit membantu.. masak elok ja kapis tu semua..dan yg penting tak lekang dari papercup..sejukkan dulu pastu nak taruk buttercream.. cis beria je nak taruk buttercream cepat2 supaya cepat siap dan cepat hantar pada my loyal customer, kak zeti yg dah 4 kali repeat order..masa nak prepare buttercream baru teringat.. mana ada letrik!!!!!!!! Adussssss.. takpalah..terpaksa la tunggu bekalan elektrik disambung balik.. jadi bonda ke dapur balik tgk moi sup ecah dan mula prepare bahan2 untuk biskut mazola pulak.. dah lepas goreng kacang tanah tu, nak grind terus la kononnya... sekali lagi bonda terlupa elektrik takdakkk!!!!!!!!!! Haiiiyaaaaaaa apa kena dgn bonda ni..asek lupa jaaaaaa...terpaksa bonda tumbuk dgn lesung batu ja semua kacang2 tu... pastu campur semua bahan.. uli2 bagi jadi bentuk sket letak atas tray nak bakar...ceh takdak karan lagi...adoiiiiiii tensen jugak sebenarnya.. sebab bonda nak cepat..

Setelah sekian lama menunggu kul 5 baru ada elektrik balik..tak ke haru??? Terus masukkan biskut mazola dlm oven..then putar buttercream...terus paip kat kapis..seb baik jugak la customer ni tak cerewet..dia nak deko basket utk kapis dia... setengah jam jugak amik masa utk deko ni... Lepas maghrib terus hantar kat umah kak zeti..





Biskut mazola ni actually untuk x-bos kesayangan bonda iaitu En. Ghafar.. dia tgh berkursus jusa kat Intura di SP.. ni kali kedua la jumpa dia kat sebelah utara ni.. aritu dia turun penang.. dia call ajak jumpa jugak dan belanja makan.. tapi bonda bukan la p sorang2...husband dgn ecah pun ikut jugak.. dia pon bawak wife dan family dia.. Sebelum mai kursus tu dia dah call kata harap dpt jumpa la dgn x-p.a dia ni walaupun sekejap..nak tgk la camna keadaan x-p.a dia lepas xcident aritu..ishhh..bonda ni kalau dgn en.ghafar jumpa lama2 pon boleh.. hehehehe.. maklum la.. bos kesayangan... jadi mlm semlm lepas hantar kapis kat kulim, terus patah balik menuju ke sg.petani.. sebenarnya mmg tak brapa pandai jalan ke sp..mujur ada mak tlg tunjukkan jalan.. Si Ecah lak sepanjang jln dlm keta dok ulang2 sebut.. ”nak jumpa atok ghafar”..

Dah sampai tu, tak sempat nak jumpa lama2 pon sebab en.ghafar ada briefing.. jumpa 20 minit ja..takpala..janji dpt jumpa.. sempat la dia usik2 ecah tu.. dan dia kata biskut mazola tu mmg feveret dia.. bonda tau dah.. tu sebab bonda cuba buatkan walaupun rupa biskut tu kureng menjadi tapi rasanya sedap jugak.. Ecah dgn mak pon sronok jumpa en.ghafar..tapi ecah lagi syok la sebab dia dpt duit raya awai thn ni.. hahahhaaa... untuk en.ghafar..tima kasih daun kladi, semoga makin-makin murah rezeki..



Sunday, 27-Jul-2008 07:10 Email | Share | | Bookmark
Kek laaaagggii

 
koleksi kek minggu lepas.. ada yg amik gambar..ada yg malas nak amik.. kek oren jer utk mkn.. yg lain2 customer yg punya..ada yg minta potong siap2 dan masukkan dlm bekas.. sonang ja tu...



layan lagu lak..




Wednesday, 23-Jul-2008 07:38 Email | Share | | Bookmark
MARI..MARI... BISKUT RAYA THN NI..SAPA NAK ORDER?

 
 
 
View all 5 photos...
Dah lama cuti berfp ni alih2 bila timbul...timbul dgn biskut raya pulak ye.. hehehe..jgn marah ye kawan2..biskut ni byk yg sama dgn di fp kak rinnchan.. mana tak sama..tok guru biskut ni pon org yg sama..sapa lagi kalau bukan kak mas.. dan bentuk biskutnya mungkin lain skit la.. sebab setengah acuan tu tak dpt nak cari yg sama bentuk.. jadi pakai saja acuan yg ada.. nampak lain skit la.. biskut ni kak ipar yg buat..bonda tolong skit2 jer.. mai la jenguk2 biskut raya utk thn ni.. untuk sebarang pertanyaan atau nak order.. sila hubungi :

EJay Roosly / Kak Pah
013-5054524 / 019-5936789
elsyazw@gmail.com























Jangan tunggu lama2..mai order cepat!!! Bonda berpaksi di Kedah ye..yg jauh dari Kedah pon boleh order..nanti bonda pos.. harga biskut tak termasuk harga pos ok.. harap maklum..


Sunday, 13-Jul-2008 15:21 Email | Share | | Bookmark
Cuppies

 
 
 
View all 4 photos...
Repeat order oleh pelanggan tetap untuk birthday anak dia.... senang deal dgn customer camni.. customer ni kata buat le camna pon asalkan buttercream tu taruh byk2.. so yg paling senang dan buttercream bertimbun of course la swirl kan...cuppies ni bonda hantar hari rabu sama hari dgn kek dam kat entry bawah tu.. thanks sis!













Minggu ni bonda dpt cuti sakit panjang.. untuk kawan2 yg selalu ym dgn bonda tu harap maaf la ye sebab tak dpt nak ber'ym mcm selalu utk seminggu dua ni.. kalau minggu ni keadaan masih lagi kureng ok, mungkin bonda akan lanjutkan cuti sakit hingga minggu depan..

Nak tau ke apa sebabnya..??? camni al kisahnye... hari khamis lepas..dari tgh hari tu bonda mmg dah tak sedap hati.. petangnya pon bonda balik lambat sebab sebelum tu ujan lebat.. bonda biar la ujan tu 'seriyat' skit.. lepas dari gate ofis tu bonda berenti motor lama jugak.. check merata... lepas baca doa apa yg patut,bonda pon tunggang la motor dgn berhati2.. tak sampai 100 meter keluar dari kawasan ofis... skkkrrrreeeiiiiiiiiiiiittttttttttttttttt baaaaaaaammmmmmmmmmmmmmmmm!!!! Accident jua akhirnya..tapi yg geram tu dari takdak lesen sampai dah 11 thn ada lesen yg sah..tak penah accident. Terutamanya time bonda rempit laju2 tu..tak jatuh pulak..Bukan nak cakap besar..tapi kalau atas jalan ni mmg bonda focus betul... kali ni bawak mmg pelan giler.. terjatuh ler plak hanya disebabkan mengelak dari benda2 tak sepatutnya.. (sapa yg tau bonda mengelak dari benda apa tu harap diam2 saja la ya..hihihiii ) Abg bonda kata kalau naik motor tak penah jatuh tu tak adventure la... ooo adventure ek? hehehehe... Kalau naik motor e.x.5 bonda tu mmg sempat ler brek dgn kaki..ini naik motor tinggi sikit... mmg tak sempat nak brek dgn kaki..terus jadi stunt woman lak..last2 bonda yg tertiarap kat tepi jalan.. nasib baik kat tepi jalan..kalau bonda bawak laju time tu mmg bonda dah tercampak dlm gaung kelapa sawit.. Pastu bonda pon bangun ler duduk kat tepi motor tu.. tgk sapa nak lalu utk angkat motor bonda tu.. Nasib baik la ada sorang hero kampung mai tlg angkat motor...itu pon 5 minit gak la menunggu..mamat tu pon kata motor tu berat giler.. bonda rasa mula2 mesti dia ingat bonda ni laki sebab bonda berjeans dan berjaket.. tudung pon dah dicover dgn jaket.. masa hero tu mai tlg, dia tgk bonda 2-3 kali.. pastu teragak2 panggil "kak" Mula tu ingat takdak apa2.. berdiri nak naik motor.. tiba2 rasa tulang paha, kepala lutut dgn tulang betis mcm tak dok kat kedudukan yg betul lak.. siap ada bunyi mcm meletup2 lagi.. bonda ingatkan dah patah... tu pon terpaksa la gak bawak motor balik.. on de way tu kol abg boy suruh mai amik kat mana2 sebab kaki kiri dah tak leh nak straight..dan tak leh nak bengkok.. tak tau ler nak wat camna dah.. tapi digagahkan jugak utk bawak motor tu sampai jumpa abg boy kat mana2... Ada gak la setengah jam bonda teruskan perjalanan sampai dah tak tahan sgt, bonda berenti kat petronas sg.kob dan minta mamat bangla petronas tu utk tongkatkan motor bonda..15 minit lepas tu baru abg boy sampai.. balik umah dulu.. sampai umah makan nasi dulu..heheheh sebab mmg tgh lapar giler.. takkan nak biar perut kosong.. pastu mak lak tlg mandikan bonda sebab bonda tak leh berdiri dgn betul.. wahhhhhhhhhh terasa kembali ke umur 2 bln lak.. then kul 8 mlm baru p spital.. tapi doktor taknak xray lak.. dia bandagekan aje dari peha sampai betis.. apasal sampai betis pon tak tau la.. sedangkan pergelangan kaki pon bengkak jugak... Jadi skarang ni bonda bertongkat ler...selain dari tempurung lutut yg mcm dah lari skit.. doktor kata tisu2 lutut dan tisu2 tempat2 lain terkoyak la plak.. nak jalan mmg susah ler.. peha kanan kena 'hendal' motor, jadi luka+pecah darah dan lebam ler sket.. lengan kiri lebam.. bila batuk ke bersin ke..rasa sakit kat pinggang pon ada.. dada pon mcm sakit gak mungkin adegan stunt tu kot..tapi yg paling bengang betul bila motor skuter elegan kesayangan yg mmg bonda jaga jgn kasi calar walau 1cm pun... habis dah pecah sebelah.. lani motor bonda kat workshop.. hukhukhukk sedihnya...

Mula2 tu dua hari jer bertongkat.. lepas tu dah ok sket.. tapi hari ni bertongkat balik sebab lutut bengkak balik.. jln pon dah terhencot2.. haiii.. apo nak buek kan.. kena rest la.. tapi apa yg bonda dah plan last week akan tetap berjalan jugak dlm masa terdekat ni... plan apa tu? hmmm biarlah rahsia utk sementara waktu..hahhaha.. Oklah dah lewat malam ni.. bonda mau tdo dulu.. untuk hero kampung yg tlg bonda ari khamis tu, terima kasih byk2...hanya Allah saja yg dpt balas budi baik anda...

Opss sebelum bonda lupa.. thanks kat ziela puppets sebab bagi award ni kat bonda ek.. bonda bagi award kat semua pengunjung2 fp ni tak kira sama ada bonda kenal ataupun tak.. semoga anda terus mengunjungi fp ni tanpa rasa jemu nooo.. dan satu lagi ni saja nak tepek gambar sepupu sepapat ni (ecah & abg ngah) masa dok ronda2 dlm keta.. ok la.. bonda rasa sampai di sini saja coretan bonda utk kali ni.. Inilah ceritaku yg pertama kali jatuh motor.. sekian, sampai ketemu lagi di lain waktu yer.. chewahhhhhhhhh mcm tulis surat lak!!)





Quote:
Terima kasih kat kakak2 dan adik2 dan kengkawan semua yg prihatin dan doakan kesihatan bonda..lani dah ok byk dah..tak pakai tongkat dah..cuma jalan je tak brapa lurus lagi...sebab kaki tak leh nak straight pastu nak bengkokkan sepenuhnya pon tak boleh sgt.. bila mlm2 tu terasa jugak la ngilu dan sakit mungkin sebab sejuk..dah letak minyak angin panas2 tu pon still sejuk..Sebenarnya ini kali kedua jatuh motor.. yg first time dulu jatuh motor dgn asben.. bonda jadi pemboncengnye aje.. jatuh sdn.bhd ni baru first time... tapi itu pengalaman.. kadang2 ni bila kita berhati2 kat jln raya..org lain tak berhati2 pon..sudahnya kita jugak yg kena.. tapi nak kata serik naik motor lagi tu tak la.. sebab sepanjang tempoh cuti ni bonda dah naik motor balik walaupun kaki sakit.. apa nak buat, bonda lebih suka naik motor..sebab tu mak kata bonda ni degil... nak suruh duduk ja melepak mmg tak reti... asek berjalan je... rimas arr nak dok diam je..tak sabar motor bonda siap..lepas ni bila motor bonda dah siap repair, mengaum balik ler di jalan mahang tu...


Wednesday, 9-Jul-2008 01:55 Email | Share | | Bookmark
Basket & Board Checker

 
Kek ni pelanggan baru yg repeat order... alhamdulillah... lepas discuss dgn dia.. so terhasillah kek seperti ini...




My customer nak 2 colors je utk kek dia.. not more than that.. pastu nak coklat cair campur dalam buttercream..ok lah.. bila dia tgk kek ni dia kata dia suka sgt2.. tqvm ya.


[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net