By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]
Thursday, 13-Mar-2008 00:35 Email | Share | | Bookmark
Tema Putih Merah Gak

 
 


Deko kul 5 pagi.. lepas sahur dgn mak.. pastu nak antar lepas balik keja.. tak sempat lak sebab sampai umah dah lewat.. malam kul 8 baru keluar antar... tak jauh..10 minit ja dari umah..seb baik puan kek ni kata kek ni utk saja nak makan2.. bukan ada keraian apa2.. hihihiii.. lepas tu balik umah amik mak, ecah & tok.. antar tok ke umah Abg Nd.. then kami terus ke Penang p amik anak menakan bonda..p ziarah sedara mara sat.. Arini tak brapa sihat sgt..semlm dari ofis lagi dah rasa sakit tekak.. idung n mata pon dah terasa panas je.. badan pon rasa panas sket2.. so minta mak drive sepanjang jalan balik.. while ecah n me tdo sampai ke simpang nak masuk taman.. tgk jam dah kul 1.30 pagi.. mak kata lapar.. singgah makan char kuey tiaw belakang taman dulu..


[color=blue]Tima kasih kak Sue sebab sudi repeat order dgn bonda.. Actually kek tu bonda diskaun harga runtuh special utk kak sue.. harap2 kak sue suka dgn kek ni..




Bunga ros ni dlm gambar gelap sgt lak.. tapi tuannya minta kaler merah hati..harap2 suka la ye.. Tima kasih Hazreemy!


Tiba2 dtg idea utk 'package'kan benda ni.. hehehee.. kalau ada teddy bear kecik lagi cute kan..




Tuesday, 11-Mar-2008 03:15 Email | Share | | Bookmark
Kek Kahwin

Dadih mcm2 rasa
3 tiers
My first 3 tiers
View all 6 photos...


Hantar ke Alor Star mlm semlm..kek 3 tingkat tema warna merah putih.. dan dadih 200 cups..Kesibukkan melanda...(mmg hari2 sebok ponnn!!) tgk gambar saja lah..


Baru nak reti buat kek tingkat-tingkat...




Sunday, 9-Mar-2008 01:12 Email | Share | | Bookmark
Kek Marble Kopi

Yg ni org order..
 
 
View all 4 photos...


Byk kengkawan FP buat kek marble ni.. jadi bonda pon excited gak nak try..nak try tgk jadi ke tidak belang2 zebra ni kat kek bonda.. Maka dgn sepenuh hati bonda buat kek ni pada hari Jumaat tgh hari.. saja buat buah tgn utk ziarah kawan yg dah 8 thn tak jumpa.. dia pon baru berpindah dekat padang serai.. tak jauh dari umah bonda.. dlm 15 minit je.. alang2 nak membayar kredit kad kat bsn padang serai lepas org solat jumaat jadi masih sempat bonda siapkan kek ni.. dan bila dah siap rasanya pon sedap dan keknya pon lembut aje...kek ni bonda tukar dari perasa mocha kepada perasa kopi.. tak tau la pasepa lately ni asek gian minum kopi ja.. mmg bonda suka minum kopi tapi bukannya gian teruk sampai camni.. kalau singgah stesen minyak pon.. sure beli air tin kopi atau pon nescafe latte tu.. janji ada rasa kopi-kopi sket... kopi susu bonda tak brapa suka sgt.. lebih prefer kopi o..

Petang tu lepas balik dari padang serai, mak kata ada member dia order kek ni sebiji.. pastu kak ipar bonda, kak pah pon order 2 biji utk nak bawak balik kampung.. tapi satu marble cappucino, satu lagi kek butter kopi saja.. amboiii kak ipaq pon nak order beria.. mengada betoi!!




Quote:
KEK MARBLE KOPI

Bahan-bahan :

Bahan A
250 gm butter
210 gm gula kastor - i used 190gm
5 biji telur ayam
50 ml susu segar

Bahan B (Ayak bersama)
240 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

1 [color=red]*sb
paste kopi (suka kasi rasa kopi lebih sket) **ralat** tertaip camca teh lak!
1 camca teh nescafe

Cara-cara :
1. Pukul butter dan gula hingga betul-betul kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan diikuti dengan esen vanilla.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu.
4. Teruskan memukul adunan dengan perlahan untuk seketika sehingga benar-benar sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang dimasukkan ke dalam bekas berasingan.
6. Satu bahagian ditambah dengan kopi paste dan nescafe. Satu bahagian lagi biarkan warna asal.
7. Alas loyang dengan grease proof paper dan sapu sedikit marjerin di sekeliling dinding dalam loyang.
8. Sudukan adunan selapis demi selapis hingga habis.
( mula2 letak adunan kaler asal sesenduk kecik kat tengah2 loyang.. then letak sesenduk kecik adunan kopi di atas adunan kaler asal tadi.. buat camtu sampai abih )
9. Bakar adunan selama 45 - 50 minit dengan suhu 175 darj cel. [/color]






Thursday, 6-Mar-2008 10:10 Email | Share | | Bookmark
Coffee Cookies

Coffee Cookies in tray?


Bila tgk ramai budak2 kat umah..terasa sronoknya kalau masak apa2 depa leh makan ramai2.. jadi bonda decide utk wat cookies.. kalau tak abis pon boleh simpan dalam balang.. boleh la budak2 tu ulang2 makan bila depa nak.. jadi terus la ke dapur start le enjin yg dah sememangnya hangat.. Jom kita try buat kukis kopi lak...

Quote:
COFFEE COOKIES

Bahan2:
250gm butter
130gm gula
1 biji telur kuning
1 sk paste kopi
1 sk serbuk nescafe - ayak
1 sk esen vanilla
420gm tepung superfine - ayak
50gm choclate rice @ suka hati nak taruk byk mana

Cara2:

Pukul butter & gula hingga kembang.
Masukkan telur. Pukul sebati
Masukkan paste kopi, serbuk nescafe dan esen vanilla
Masukkan tepung, gaul hingga menjadi adunan lembut yg boleh dibentuk
Masukkan choclate rice gaul rata
Canai adunan antara dua plastik dan terap mengikut bentuk kesukaan anda. (bonda malas nak canai jadi, bonda buat bulat2 dan tekan kasi leper)
Tabur serbuk nescafe di atas doh tadi..(tak nak pon takpe..)
Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 20 minit atau hingga masak.



tapi sayangnya cookies ni tak dapat bertahan lama... baru simpan dalam balang malam hari..balik keja keesokkan harinya..dah clearrrrr....


Yang ni lak koleksi kek2 minggu ini.. tak banyak.. dua biji je.. hihihihiii.. tgk la rupa spongebob bonda ni.. huduh bebenor.. bonda mmg tak reti melukis.. ni pon tak buat teknik lekap.. lukis freehand je.. takdak seni dlm bidang lukisan.. Abg boy tgk spongebob ni dia kata buruknya lukisan!!!! hukhukhukk... tapi takpa..belajar dari kesilapan..at least bonda mencuba..dari tak mencuba langsung kan.. mungkin satu hari nanti bonda reti lukis elok2..sapa tau kan..(cewahhhhhhhh cover diri sendiri lak!)







Wednesday, 5-Mar-2008 01:53 Email | Share | | Bookmark
Aktiviti last week lagi..Kek & Nestum Blueberry Muffins

 
 


Continue with last week agenda ok.. jgn marah haaa tak tepek skali.. actually bonda nak edit dulu gambar kek ni mengikut kata kawan baik bonda.. dia suggest utk bonda ambik gambar "mcm ni.." and then edit gambar "mcm tu..." tapi bonda rasa tak brapa menarik la gambar2 yg bonda amik ni.. dan edit pon kureng pandai lagi.. saja suka-suka utk tambahkan ilmu yg 'cangkat' ni..tapi takpalah.. utk permulaan, ini je yg bonda reti.. jom tgk dulu nooo.. jap lagi nak buat keja lak.. makin bertimbun keja kat ofis ni.. bos ni pon bukannya leh tgk p.a dia senang..asek bagi keja je.. yg dia lak leh suka ati layan tenet dlm bilik dia.. selambe cipan je.. like i dunnooooo huh??!!!



Quote:
NESTUM BLUEBERRY MUFFINS

Bahan2:
1 cwn nestum bancuh dgn 1/2 cwn air
3 sb paras rata butter
4 sb gula perang
4 sb gula kastor
2 biji telur
1 1/2 cwn tepung naik sendiri
1/2 cwn minyak jagung
1 sk esen vanilla
Blueberry secukupnya

Cara2:
Putar butter, gula, telur & esen vanilla hingga agak2 gula hancur..
Masukkan nestum yg telah dibancuh dgn air.
Masukkan minyak jagung. Kacau rata.
Masukkan tepung naik sendiri dan kacau hingga sebati.
Sudukan sedikit adunan ke dlm papercup, masukkan blueberry.
Tutup blueberry dgn adunan tadi hingga 3/4 penuh.
Letak blueberry atas adunan
Bakar dlm oven pada suhu 190c selama 25 minit atau hingga masak.

Muffins ni manisnya sedang2 saja.. sebab blueberry tu dah manis.. blueberry tu bonda guna yg blueberry filling tapi yg ada buah dia skali tu.. panggil apa ntah?? lupa lak! sori ya..



Yang ni gambar yg dah diedit.. Idea dari Cik Linda...walaupun aku paham maksud hang tu nak edit camna.. tapi aku gatai tgn nak edit camni... nanti2 aku try edit mcm hang kata tu lak..



**nota kaki bangku kayu ** tak sempat nak ambik gambar ni dari sudut berbeza sebab customer dah tunggu kat umah... sempat snap yg ni jer.. ... tulisan di board tu ditulis oleh kak pah.. minta dia tlg tulis lak..sementara bonda punggah kabinet cari kotak utk kek ni.. tulisan sekurus orgnya.. tulisan bonda gemok2 sket.. segemokss orgnya..



[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net