By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Thursday, 27-Mar-2008 07:23 Email | Share | | Bookmark
Back to cooking series again..

 
 
 
Dah lama tak update entry masakan.. asek kek je lately ni.. ada jugak kek2 yg dibuat minggu ni tapi kita update nanti2 la ya... kesian menu2 ni dok tunggu giliran.. nanti depa rasa terbuang lak! hahahha.. ok, kita share menu and resepi pulak ye..



Quote:
UDANG LEMAK PEDAS BERKARI
( byk yg bonda campak2 je bahan dia, tapi anggarannya lebih kurang mcm ni la ya )


Bahan A
2 ulas bawang merah - tumbuk lumat **
2 ulas besau bawang putih - tumbuk lumat **
1 cm halia - tumbuk lumat **
1 kuntum bunga lawang **
4 tangkai cengkih **
3 sb serbuk kari #
3 sb cili kering yg siap mesin #
Sedikit gula #

Bahan B
1 cawan air
1 biji ubi kentang besar - potong suka hati
1 batang serai - diketuk

Bahan C
Udang sederhana besar ( bonda boh dlm 16 ekor )
8 sb santan pekat
1 biji bawang besar - hiris bulat
½ sk kerisik – kalau ada la..
Garam secukup rasa

Cara2:
1. Tumis Bahan A ** hingga naik bau dan sedikit garing. Masukkan bahan-bahan yg bertanda # pula. Kacau sesekali hingga keluar minyak.

2. Masukkan Bahan B, kacau rata dan biar ubi hingga empuk..(kacau sesekali)

3. Masukkan Bahan C, kacau lagi.. dan tutup api bila kuah makin melekat pada udang. Siap.



Menu ni wajib ler bonda masak.. untuk Ecah sahaja.. org lain tak dibenarkan, ok!!


Asben teringin sgt nak makan sotong kurita.. terpaksa la mencarinya di pasar mlm..seb baik ada...


Tuesday, 25-Mar-2008 23:52 Email | Share | | Bookmark
1st. Fondant & Pulut Kuning

 
 
 


Pagi yang indah!! chewahhhhhhhhh poyo je.. hahahhaa.. mungkin disebabkan arini 'ter'-kluar dari umah awal dari pagi2 yg sebelumnya? hmmm maybe! slalunya mcm pelesit memandu ke ofis.. Tgk jam kat dapur dah kul 7.20... kelam kabut ler cari jaket, cari helmet semua...sib baik naik motor lagi arini..buleh ler nak selit2.. hahahahaa... dah sampai traffic light kat Sg. Seluang baru tingat kena isi minyak dulu.. skali nak tgk minyak tinggal berapa bar baru prasan jam kat motor kul 7.05! Hahhh!!! 7.05?????? biaq betoi ni? tercari-cari jam kat dlm poket slua... tertinggal kat umah lak! tgk jam hp, betul la baru 7.05am... punya la bonda 'pederaih' tak hengat dunia ingatkan dah lambat! Cissssssssss!!!! tipah tertipu, tertipu tipah betoi arrr!!! sapa punya keja la p ubah jarum jam kat dapur tadi! Bila dah rasa mcm awal lagi je... mula la melencong ke tempat lain dulu lepas isi minyak.. p tapau breakfast dulu la kat Sg. Kob.. Nasi lemak gulai udang kat situ sedap woooo!!!! hihihihihiiii.. Then bonda start a pleasure journey with my Elegan ke office yang nun jauh di Mahang.. cuma pagi ni sejuk lebih la.. kabus tebal sket tadi.. semlm dan pagi2 yg lepas tak brapa sejuk sgt.. tunggang motor pon slow jelah.. kul 7.45 dah sampai..slalunya nyaris-nyaris kul 8 baru sampai ofis.. apa pon arini masuk ofis tak kelam kabut.. relax2 je..

Ok lani jom tgk kek fondant bonda yang pertama.. color dia actually buat marble, putih + pink.. tapi dlm gambar ni tak brapa nampak lak.. Ni belajar dgn kak Anis.. disebabkan jari masih berbalut.. maka kak Anis la yg byk menolong.. dari menguli, mencanai, bagi idea dan lain2.. Tima kasih byk2 pada kak Anis atas kesudian beliau mengajar bonda.. Kek tu sampai skarang still dlm peti sejuk... sayang rasanya nak makan!





Jari dah ok.. dah sihat... cuma kuku jer yg takdak sebelah.. hihihiiii.. dah buleh start activiti dapur dah... yahooooooooo!!! how i missed my mom kitchen!! ya lah.. dok umah mak.. mana ada dapur sendiri... semuanya mak la yang punya..

Yang ni pulut kuning kawan mak order untuk majlis cukur jambul cucu dia.. buat 2kg dgn kuah kari ayam..yg lain tu masuk dlm bekas biasa je..pastu dia minta bonda asingkan sikit utk tetamu-tetamu istimewa dia.. dan dia minta bonda hias sikit-sikit pulut tu.. masa dah suntuk, tak sempat nak p cari board bentuk love.. yg ada bentuk bulat tu jer.. blasah jelah!!


Quote:

Kak Mis : Ishh..malu lak bila cikgu profesional jengah sini... hahahahha

Rinz : nak ajar? aiyoiiiiiiiiiiiii tak brapa brani la rinz.. sungguh tak konpiden nak ajar org.. lagi pon dok umah mak.. susah sket la.. nanti2 la bebila rasa dah brani tu leh la bonda war2 kan kat sini ya..

Ta : bonda keja kat ADTEC.. tau kot? Institut Latihan Teknologi Tinggi..


Monday, 24-Mar-2008 03:29 Email | Share | | Bookmark
Deco Class Part II

 
 
Ni main2 buttercream dgn ganache lak..walaupun dah reti tapi tetap nak tau gak.. kot2 ler teknik bonda tu salah..





Nantikan kemunculan entry kek fondant bonda yang pertama!!!!


Sunday, 23-Mar-2008 02:32 Email | Share | | Bookmark
Deco Class Part I

 
 
Last Thursday p menuntut ilmu dgn kak Anis.. walaupun jari masih berbalut.. itu bukan alasan utk menuntut ilmu.. hahahhaa.. tak kira lah.. janji reti buat bakul! Ini namanya Bakul Bunga Tersusun.. hahahahaa... sebenarnya dah lama tingin nak blajar buat bakul..dan dah byk kali try tapi still tak betul juga.. bila dah tgk kak Anis tunjuk step2 yg betul.. baru ler bonda paham.. maklum ler.. lambat pick-up mmg ler slow sket... kena tgk baru ler reti.. ini dia gambarnya..





Pastu blajar deco guna ganache.. deco cuppies dan jugak fondant.. akhirnya tercapai cita-cita ku nak blajar fondant.. syukriaaa.. Tima kasih byk2 pada kak Anis yg menjadi chekguuu pada hari tu..
Tunggu kemunculan deco kek2 lain pada entry akan datang ya..


Sunday, 16-Mar-2008 01:43 Email | Share | | Bookmark
Kek Marble Lagi

Mini Pandan Marble
BERITA SEDIH untuk sementara waktu.. lepas ni nampak gayanya bonda kena berehat dari aktiviti dapur utk beberapa ketika lah...sebabnya.. ibu jari bonda tak berapa sihat..sian dia..tgh berbalut lagi ni.. kisah ni terjadi pada Jumaat lepas.. Abg Boy n family balik kampung wife dia di Trolak.. cuti sekolah kan last week.. so balik kampung la anak2 menakan bonda si Aidil dgn si Aqin tu.. pagi Jumaat tu Abg Boycall dia akan sampai dekat2 kul 12, suruh bonda masak sedap2 utk depa.. jadi nak la sambut kepulangan depa.. dah masak mcm2, bukannya special sgt pon.. apa yg bonda reti lah.. ada ikan selar masak lemak asam, sayur campur, pekasam, sambal belacan + ulam, pastu buat daging goreng kegemaran abg boy.. last skali nak ler buat kerabu mangga.. tgh dok parut/sagat mangga tu, mak tanya soklan lak.. so bonda pon jawap la..sambil mata tgk kat mak.. skali bonda terparut jari sendiri!!!! terkeluar terus isi sebelum kuku, kuku dan sedikit isi bawah lapisan kuku.. bukan kuku tu terkopek sket..tapi mmg terkeluar terus!!! mula2 bonda tgk mcm sket.. tapi tgk betul2 kuku tercabut sama! aduhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh mmg sakit! darah dah penuh jari.. bila cuci dgn air paip lagi la pedih!!! Masa tu abg boy baru sampai..kalut dia p dapur tgk apa yg dah jadi.. pastu dia tlg cuci luka dan balut jari... mmg terketar-ketar tgn bonda time tu.. masa dia lap kering jari..nampak kuku yg terparut tu betul2 ikut mata parut tu.. sama bentuk..kat tgh cuma tinggal kuku satu line yg nipis je..hukhukhukkk! Punya la menahan kesakitan sampai bonda terlena 2 jam lamanya...bgn tdo mak kata dia dah buang pon mangga tu.. darah penuh dlm bekas tu.. nanti tak pasal2 ada new edition raja bersiong lak!!! Ni kat ofis air-cond kuat giler.. sejuk ni buat ibu jari ni rasa ngilu sakit pedih semua rasa kesakitan tu terasa kat jari ni.. sib baik ibu jari ni still leh tekan space bar ni.. tapi terasa la gak sakitnya..

ni buat ari Khamis lepas.. buat perisa pandan dan perisa strawberry.. resepi dia sama dgn kek marble kopi yg lepas cuma flavour je tukar2.. jemput tgk nooo...








[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net