By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 16-Apr-2008 07:15 Email | Share | | Bookmark
Kek Coklat

 
 
Kek ni ditempah oleh customer tetap.. dia nak kek choc moist yg tak brapa moist tapi full choclate.. haaaaaa camna nak buat tu??? takpa..kita sahut cabaran ye.. fikir punya fikir.. conteng2 buku diari yg selalu bonda tulis campur tolak bahagi darab formula bahan2 utk experiment.. jadi inilah hasilnya...



KEK COKLAT ALA MOIST

Bahan2:
250gm unsalted butter
200gm gula
4 biji telur saiz A
280gm tepung superfine - ayak 3x
1 1/2 sk baking powder - ayak
1 3/4 sk soda bicarbonat - ayak
secubit garam halus- ayak/tenyeh2 kasi halus lagi..hehehe

Bahan utk Jadikan Pes (kacau hingga serbuk koko sebati)
250ml air suam
65gm serbuk koko
1sk choclate emulco
1sk coffee emulco
1sk esen vanilla

Cara2:
*** Glis loyang mcm biasa..letak grease proof paper kat dasar loyang..panaskan dulu oven 180c**

1. Putar butter dengan gula hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan telur dan putar satu per satu hingga sebati.
3. Dgn menggunakan senduk kayu, masukkan sedikit Pes Coklat berselang seli dgn tepung. Jgn terlebih kacau.
4. Tuangkan adunan dalam loyang 9 inci. Bakar dlm oven pada suhu 180c selama 40-50 minit.
5. Sejukkan kek. Sesudah itu, potong kek kepada 2 atau 3 lapisan (suka ati), setiap lapisan disapu dgn ganache.
6. Sapukan sekeliling kek di bahagian luar dgn ganache dan permukaannya dgn coklat yg diparut.

GANACHE
70ml whipping cream
85gm cooking choclate - dipotong kecil2

1. Panaskan (api perlahan) whipping cream dlm bekas tahan panas hingga kelihatan bubble2 kecil sekelilingnya..
2. Masukkan cooking choclate kacau sampai semua coklat cair..(utk peringkat ni bonda kecilkan api yg paling keciiilllllllll je).. dah cair semua..tutup api
3. Biarkan coklat semlm pada suhu bilik.



sebelum disalut dgn ganache kek ni berat dia 1kg lebih skit.. lepas dilapis dan disalut dgn ganache serta aksesori tambahan.. berat dia dekat2 1.4kg..harga dia..actully bukan amik harga berat kek lepas dimekap tu.. tapi amik harga yg 1kg pastu campur aksesori lain..jumlah semua RM45.00..kalau tak full choc murah sket la..


Quote:

Dah lama bonda tak jawap/sembang secara bertaip ni dgn kengkawan nooo.. bukan sombong tau, tapi masa teramat terhad kat ofis ni..hihhiii..

MAI BERSOAL JAWAB:-

Mummy Irdina&Arissa - terliur kena order la dari bonda..hihihihiii.. kek ni cuma $45 je.. tak mahal pon..

Kak Jie Jie - kalau kak jie tgk cantik, harap2 customer bonda pon berpendapat mcm kak jie jie la..

Ta - order? jeng jeng jenggg....... sgt la dialu-alukan..

Boxhousestudio - coklat tu mudah ja.. beli plastik conteng2 pelbagai corak dan warna kat kedai bakery, try tanya kat kedai bakery.. depa tau la.. pastu cairkan cooking choc, sapu nipis atas plastik tu dan biar choc keras..pastu patah2kan je buat pagar camni.. nanti corak2 kat plastik tu akan lekat kat choc.. tapi jgn ler ambik plastik tu sekali..nanti tercekik usus peruttt..

Jasmeen - mesti peminat choclate ni kannnn.. Sama la kita

Rani- parut coklat guna pemarut choc atau pengupas kulit buah atau pemarut acar tu...

Lee Lin - aiiii takkan tingin je... try test la buat..nanti antar mms kat bonda ek!

Kak Nabia- murah ke? bonda pon rasa berpatutan la.. tapi jgn tak tau..ada yg terbeliak mata dgr harga! harga brg makin naik..customer nak kek murah...camno tuuu??

Kak Iris - Salam perkenalan juga.. dan selamat datang ke teratak bonda.. dijemput datang lagi yaaa...

Kak Roylazim - tima kaceh!!

Kak Zie - awat pulak tak ingat.. mesti la ingat.. tima kaseh singgah jengok2 fp ej ni.. bila la dpt jumpa lagi kan..? kalau jumpa kat mana2 mai tegur tau..pasai ej ni ada masalah mata sket.. dan slalu jalan tak pandang org sgt..

Kak Leen - rindu kat kak leen tau.. mmg rajin singgah tapi jarang komen.. soowwwiiii

Nurshezza - Ooo ye ke first time? tima kasih ya sudi jengah2 fp ni.. jemput la dtg lagi..jgn segan2 tau..
north zone tu dari kedah ke utara perak je.. mcm taiping dan certain area yg bonda rasa buleh p..

Nur - toche..tochee...

Hajar - betul tu kak.. harap2 customer puas hati..

Auntie Umi-Kal - saja suka-suka..asek deco bunga kembang setaman je.. kita ubah style sket..

Kak Rinnchan - nak camtu ka atau nak lebih lagi? apa saja utk mu sis..tapi kalau nak lagi meriah..kena mai celebrate kat umah ej la.. boleh celebrate dgn ecah.. kan besday kak rinn dgn ecah sama hari!!!

Ida Merpati - pejam mata lekaih..jgn tgk..nanti pengsan lagik!!!

Bro Jeff - nak antar pon jauh sgt lak!!

Sabrina - ala tak pa la.... sabar... sabar... den tunggu je... harap2 leh jumpa sab lagi nanti.. maklum la sama2 dah kluar dari miti!!


Monday, 14-Apr-2008 05:43 Email | Share | | Bookmark
Demo Cheesecakes

 
 
 
View all 8 photos...
Sabtu lepas p kelas demo cheesecakes di Apartment Pesona, Taman Pauh Jaya.. syok wooo sebab cheesecakes dia semua sedap2.. tak rugi join sebab byk tips n info yg buleh dpt dari kelas tu.. lepas ni kalau ada org nak order ciskek..meh order dgn bonda ek.. (cis..sempat promote lak ek! )

**kebizian melanda..help! help!!! tgk gambar ja la noooo..






































Sunday, 13-Apr-2008 00:36 Email | Share | | Bookmark
Basic Decoration Class

 
 
 
Jumaat baru2 ni bonda jadi 'teacher' lak lah.. nak kata jadi sifu ke..chef ke.. belum layak lagi.. jadi jadi teacher saja lah.. teacher mengajar hias kek!! muahahahhaaa... tapi kelas ni free je.. takdak upah2 pon.. sebabnya...kelas ni diadakan secara sistem barter.. bonda ajar deko... student tu lak ajar buat makanan lain.. maknanya sama2 jadi cikgu..sama2 jadi student.. hehehehe..tapi di atas permintaan student tersebut.. maka tak dpt la bonda bagitau apa yg bonda belajar dan dgn siapa bonda belajar.. tapi mmg buleh buat bisnes la kalau kena caranya..hahahaa..
ok jom tgk hasil student bonda ni.. bonda ajar buat bunga bunga ros dan daun..(wajib le), bunga orkid, 2 jenis border...ok la kan utk permulaan..
pada student tersebut.. tima kasih byk2 atas2 info-info yg bagus dan sebab tunjukkan bonda satu lagi cabang bisnes.. juga lorong permulaan untuk mengembangkan bisnes bonda ni... semoga dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki ya..








Quote:
BUTTERCREAM
sumber : Bonda a.k.a EJay Roosly

180gm krimwell
300gm shortening
1 sk esen vanilla
sedikit jus limau kasturi/nipis/lemon (guna ja yg mana ada )
**Gula Aising - diayak secukup rasa (time rajin bonda guna gula)
** Susu Pekat - secukup rasa ( time malas atau kesuntukan waktu, bonda guna susu )
** 1 sb marjerin ( utk rasa sedap sket..tapi selalunya bonda tak boh pon..)

Cara:
Putar krimwell dan shortening hingga kembang dan gebu.. masukkan esen vanilla dan jus limau. Putar lagi.. masukkan gula aising atau susu pekat secukup rasa.. Putar hingga betul2 sebati atau gula aising hancur.. Siap! (selalunya bonda putar semua ni dlm 20 minit..lebih kurang la...)


~ selepas dikaji-kaji dgn pengalaman.. bila guna gula aising dan jus limau nipis..adunan lebih keras compare dgn susu.. ini pendapat bonda la... kalau org lain kata tak betoi.. apa den nak kato...iyo tak?


Thursday, 10-Apr-2008 01:38 Email | Share | | Bookmark
Cuppies

 
 
 
View all 4 photos...
Tdo kul brapa pagi ntah semlm..mengantuk ya amatttt... kul 8.15 baru start ke dapur tuk buat apam pisang.. (apam pisang laagiiii!!) hahaha actually mak minta tlg buatkan utk dia bawa ke mesyuarat rukun tetangga kul 9.00 mlm.. bagitau pon dah lewat iaitu masa dok tgk citer bella..kelam kabut ler pederaih motor p beli pisang.. stok pisang kat umah dah abisss..hihihiii.. buat dua loyang yg sederhana besar je.. tu pon kul 9.30 baru siap..complete dgn kelapa parut utk depa cicah...hantar apam tu kat mak di dewan. Patah balik umah, start buat cupcakes pulak.. siap kul 11.. pastu layan tgk citer putri yg terbuang di astro prima lak.. sambil2 tu saja la menguli fondant yg ada balance masa blajar dgn kak anis dulu.. buat bunga dan rama-rama je..dan sempat ler putar buttercream sikit... abih crita puteri.. ajar kak ipar lak drive keta.. dia dah ada lesen tapi dah lama tak drive jadi takut2 la jugak.. hampir tiap2 mlm ajar dia drive..so pusing2 taman sampai kul 1.30 pagi.. ecah pon ikut sama.. mmg pesen payah tdo mlm betoi la budak ni.. then sambung lak mendeko cuppies ni sampai kul 2.30.. kemas2 balik apa yg bonda sepah-sepahkan tu.. mencuci mangkuk2 yg dah digunakan sebelum tu.. ingat dah bleh tdo la.. pastu tingat lak.. ooooo dah plan nak puasa esok.. p dapur tgk periuk dan bawah tudung.. cantikkkkkkk nasi dan saki baki lauk masih ada... kita sahurrrr dulu.. dah sahur mana leh terus tdo..perut dah penuh.. so dok ler depan tv teman abg boy tgk bola.. ecah lak still tak tdo2.. tapi dah kuyu la mata dia.. suruh dia baring kat riba..bonda baca paper jap..rasanya tak sampai 10 minit kot..pastu paper yg baca bonda.. bila terjaga, tgk ecah tak tdo lagi!!! mata kuyu tapi dok layan bola lak! ajak dia masuk bilik, rasanya bonda yg tdo dulu dari dia..

**** Soklannya.. pukul berapakah bonda tidur??







cuppies bonda ni cam biasa la.. bak kata mamafami..deko bonda motifnya kembang setaman!


Wednesday, 9-Apr-2008 04:02 Email | Share | | Bookmark
Muffin Cornflakes

Selepas
Texture
Sebelum
Semalam buat muffin ni utk pot-luck kat ofis.. buat muffin ja yg paling mudah dan senang.. mudah sebab bahan2 dah ada kat umah..senang pasai takyah adun lama2.. sapa nak try, sila la print resepi ya..



Quote:
MUFFIN CORNFLAKES

Bahan2:
70gm cornflakes
(50gm dikisar halus, 20gm dihancurkan kasar-kasar)
130gm tepung gandum - diayak
1 1/4 soda bikabornat - diayak
1 1/2 baking powder - diayak
100gm butter -melt
90gm gula - bonda tak brapa suka manis..
2 biji telur
100 ml susu segar
1/2 st esen vanilla
1/4 st esen oren
3 biji ceri merah - dicincang
3 biji ceri hijau - dicincang
extra cornflakes for garnishing yer..

Cara2:
** panaskan oven siap2 ye..
1. Satukan cornflakes dan tepung+baking powder+soda bika dlm mangkuk
2. Putar telur dgn gula hingga gula larut. Masukkan butter dan putar lagi seminit.
3. Masukkan esen vanila, esen oren dan ceri, kacau rata.
4. Masukkan susu segar, cornflakes dan tepung tadi. Gaul sebati. (kalau putar adunan ni dgn whisk lama sket muffin ni jadi gebu..)
5. Sudukan adunan ke dlm papercup 3/4 penuh.
6. Taburkan extra conflakes kat atas adunan tadi.
7. Bakar dlm oven pada suhu 190c selama 20 minit. (Bakar api bawah selama 10 minit.. pastu baru set api atas bawah utk 10 minit lagi..Siap.



Rangup bila dimakan suam2...



Quote:
TUNDUK MENGALAH
~ Data ~

Aku layarkan perkhabaran
Buatmu yang pernah kusayang
Bukan maksud hati mengulangi
Segala yang telah pun berlalu pergi
Bagiku yang sudah biarlah

Pergiku tunduk mengalah
Biarkan semalam menjadi sejarah
Yang manis kukenang berpanjangan
Pahit tak perlu usah disimpan
Biarkan berlalu, Impianku
Karam hanyut dibawa arus waktu

( korus )
Oh... engkau yang tak pernah tahu
Betapa lukanya hatiku, diatas sikapmu dahulu
Membuatkan aku seperti tak wujud di sisi
oh... engkau tak pernah hargai
Susah payah kutempuhi
Pengorbanan demi pengorbanan terbakar sendirian
Ku umpama dian menyinari malam... kegelapan

Lalu ku undurkan diri kerna tak sanggup lagi
Melihat dirimu kasih telah ditawan oleh insan lain
Hingga kurasakan tersisih
Bukan kumenaruh dendam hiba atas segala duka dan lara
Malah kupercaya semua ini
Mungkin ada rahmat yang tersendiri


[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net