By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Sunday, 4-May-2008 03:26 Email | Share | | Bookmark
Kentang Lapis Istimewa

Kentang Lapis Istimewa


Petang semlm belek-belek buku masak lama2... lama pon tak la lama sangat.. buku thn 2004.. masa tu mana start fp ni lagi.. bonda start berfp ni thn 2005 masa tengah pregnent.. itupun sebab nak letak gambar2 baby bonda nanti.. kononnye lah... last-last2 fp ni jadi buku diary masakan bonda lak.. hehehee.. takpa la.. nanti bila ecah dah besar, buleh refer kat fp ni apa yg bonda penah masak utk dia dan utk family..

Berbalik pada crita buku masak lama ni.. bonda terjumpa resepi ni.. masa tu belum setahun di alam rumahtangga, jadi nak la tunjuk terror kat husband..apalagi bonda rekacipta resepi ni.. bonda suka kentang dan telur.. asben lak suka keju.. apa kata kalau combine semua sekali? tgk dia nak jadi apa? hihihiii... cuma bonda alter sket2 contohnya:- tukar isi ayam tu kepada isi daging lembu.. sebab itu je yg ada dlm peti sejuk.. lepas tu keju mozarella takdak.. bonda pakai je keju cheddar yg sekeping-keping tu.. tak sagat pon.. cuma patah2 campak2 je dlm bekas tu.. sepatutnya keju dan daging pada setiap lapisan tu mestilah diletak penuh2 barulah sedap..tapi stok kat umah tak byk... boh sket2 ja.. dan patutnya kentang ni jadi tinggi sebab dulu bonda buat lebih kurang 5-6 lapisan kentang.. this time bonda buat dua bekas.. sebab tu jadi rendah sket.

At that time bonda takdak oven mcm oven2 skarang ni... masa tu oven bonda jenis yg bulat tu..yg ada cermin atas dia.. oven tu mak yg belikan sebab masa tu bonda jual kuih kan.. jadi selalu guna oven tu utk buat bingka.. jadi bonda buat la balik resepi ni utk my big family makan dengan menggunakan oven baru.. saja nak try test!! hihihii.. oven baru tu, tak sesuai utk bakar kek sebiji besar sebab dia cepat melingkupkan kek ku.. bakar muffin or cupcake ok lak.. tu yg try bakar kentang ni dlm tu.. elok lak jadinya.. Time makan anak menakan bonda si abg Aidil tu kata "maksu, this is so nice!!!" yg si adiknya.. si Airil lak menyampuk, bukan nice la abg (aidil).."delicious!!..apa abg ni english pon tak reti!!!"













*** anggaran ni bonda buat ikut bahan2 yg ada kat umah je.. kalau nak lebih sedap.. keju, daging dan bahan2 lain tu kena tambah sket lagi la..selamat mencuba!


Wednesday, 30-Apr-2008 03:21 Email | Share | | Bookmark
XTVT - Jogathon (betul ke eja ni) hahahaa

 
 
Sabtu lepas, 26.4.2008 bertempat di Mengkuang Dam, satu jogathon peringkat taman telah diadakan pada jam 7.30 pagi. Jogathon ini telah dianjurkan oleh Rukun Tetangga Taman Sejahtera & Taman Mewah, Lunas. Peserta dan ajk2 yg terlibat pula adalah seramai 50 org termasuklah bonda... hihihiii..

Mmg bonda tgh demam jugak..cuma tak la teruk sgt mcm hari jumaat siang tu.. mulanya tak mau p.. sebab mlm sebelum tu dekat 2 pagi baru sampai umah..p mkn kfc & mc'd dgn abg boy and family.. ingat nak sambung tdo je.. tapi mak dok bising2 suruh p jugak sebab dah bagi nama masa depa edarkan borang tak lama dulu.. dalam dok mengeliat2 atas katil tu.. terfikir, apa kata cuba keluarkan peluh sket..kot-kot buleh kebah... jadi apa lagi..bonda pon bingkas bangun, mandi dan bersiap ala kadar.. mmg selalu ala kadar je pon..hehehe.. tgk mak dah tunggu kat keta.. oklah.. kami pon bertolak ke mengkuang dam kul 6.50 pagi.. bukannya jauh pon..15 minit je..

Sampai sana, bonda membantu ajk2 lain menurunkan makanan, hamper2 dan brg2 lain.. bila tgk hamper-hamper dan hadiah2 lain tu.. terasa mcm nak menang.. so dlm demam2 tu bonda kuatkan semangat..at least mesti dpt salah satu hamper tu! hadiah yg kecik2 tu tak mau!

Sebelum mula acara, kami para peserta diberikan taklimat ringkas dan diberikan stiker utk dilekatkan di baju masing2.. sampai ke hujung track kami akan diberikan satu lagi stiker.. bukan pe..takut ada yg tipu je.. Panjang track tu bonda tak sure.. ada yg kata 2.8km dan ada yg kata 3km.. tapi apa yg pasti mmg lengoh kaki jugak lah!

Jam 7.30pagi, acara dimulakan.. pengadil melepaskan peserta Biasa Lelaki (BL) dahulu.. diikuti dgn Biasa Perempuan (BP) dan seterusnya Veteran Lelaki( VL) dan Veteran Perempuan(VP). BL/BP adalah dari peserta2 dari umur 18-39 tahun. VL/VP pula untuk mereka yg berusia 40 tahun dan ke atas.

Tak sangka rupanya seronok jugak bila bercampur dgn geng-geng veteran ni..walaupun bonda lebih byk diam dan senyum2 ja.. tapi semua kenai bonda bukan sebab bonda ni famous tapi sebab mak bonda yg mmg famous dlm kawasan Lunas tu.. maklum la..mak mmg peramah dan dia pon jadi salah seorang ajk utk hari tu.. mmg suasananya meriah ditambah pula dgn gurauan-gurauan dari veteran-veteran lelaki yg mengusik veteran2 wanita.. gamat juga suasananya.

Masa yg diambil oleh para peserta pon tak lama sgt.. Dalam sejam saja dah abih.. pada yg menang mesti la senyum/sengeh dgn lebar.. tapi utk yg kalah, mereka tak sedih pon.. tapi tetap happy sebab tujuan utama buat jogathon ni adalah utk beriadah dan mengeratkan lagi silaturahim sesama penduduk2 taman.

Makan pagi pulak nasi lemak, karipap dan popia pedas....Air lak air oren.. hahahaa baru ja bakar kalori lepas tu dah tambah balik.. ada veteran2 wanita yg baik hati, bawa kuih2 lain serba sedikit utk dikongsi dgn kawan2 lain. Ada yg bawa anak cucu kecik2 tu jugak.. Bagi bonda ini salah satu pengalaman yg istimewa juga.. semua yg hadir memberikan kerjasama yg tak berbelah bagi.. Hopefully aktiviti-aktiviti seperti ini akan diteruskan lagi.. Sebenarnya Rukun Tetangga bagi kedua-dua taman ni mmg aktif cuma bonda je tak penah join.. bila dah balik ke sini, dan selalu dipujuk2 oleh mak..bonda join la jugak.. mmg tak rugi... dan bonda happy sgt-sgt pada hari tu..

Hmm.. mungkin ada yg tertanya-tanya bonda dpt number brapa kan utk acara ni....
malu nak habaq..tapi sila scroll gambar2 di bawah ya..nanti dpt ler jawapannya!


kena jog sepanjang jalan ni.. tgk divider merah ni.. nampak sayup je ke depan.. dua hala lebih kurang 5.6km or 6km? not so sure...


sempat lagi tu amik gambar masa sampai kat hujung track.. itu gunanya kamera kecik! bleh selit dlm poket jer..


AJK2 yg rajin..


Tgh dibagi stiker


Are u ready? get set...GO!!!!!!


Which one is mine? hopefully the biggest one!!


dah dpt 2 stiker..


Dah selesai acara... time berehat dan isi perut dulu...


Para Pemenang..hadiah utk pemenang number 1 hingga number 4 utk setiap kategori.. (ada ka nampak bonda dlm gambar tu? mcm takde je.. )


Mak bonda tgh makan karipap! sowii ye mak, amik gambar curi..


Haaaaaaaaaaaa... sapa punya hamper ni? hehehehe.. ni la hamper yg bonda dpt hasil kekuatan semangat bonda..kononnye lah... bukan number 2..bukan number 3..atau 4 tau.. bonda dpt number 1.. lorrrrrr tak caye ke? jgn kata badan besau tak larat lari eh... masa call asben bonda bgtau bonda dpt first place.. dia cakap apa tau.. "betul ke awak menang? betul ke dpt nombor 1? ish.. musykil lah!! saya musykil betul!! pengadil tipu kot!!!

oooooooooo tak pecaya eh... sila tgk gambar di bawah ni ye.. tarak tipu punya... gambar tgh amik hadiah hamper tu pon ada tau.. cuma tak letak ler kat sini..maluu....



tgk nama yg tertera tu.. utk kawan2 rapat yg mmg kenal bonda.. wajib tau la tu nama penuh bonda ya.. cuma salah spacing je..

Akhirnya hamper itu milikku........................................


Tuesday, 29-Apr-2008 01:27 Email | Share | | Bookmark
Bingkisan Indah

 
Asek ambik cuti sakit ja lately ni tak sangka pulak masih ada yg mengingati diri ni... terharu pulak bila masih ada yg sudi bagi bingkisan indah ni kat bonda..rupanya masih ada yg sayang.. sungguh terharu dan berterima kasih pada sifu besar kita..iaitu Kak Hanieliza.. dah la lately ni selalu dapat surprise called daripada kak liza.. bila bukak fp dia ada pulak touch of nature ni utk bonda sekali.. thank you..thank you... thank you...

Quote:
This is another of those Linky Love game where you only have to tag 10 person in one post but still there is no actual limit (you can tag more if you want!). Once tagged, you have to copy paste the link in this post, and make them grow!

Do not delete any of the links and be honest to yourself!

************************************************************


BennyLiew, RamblingMoo, Mum & Kids In Wonderland, Judelittle, Our mini blogsphere, Rooms in My Heart, J@n!ce Ng, ChinNee, Jo-N, LadyJava's Lounge, Apples Of The Eyes, aNgRiAniWoRLd, persismutiara, my little family, LG a.k.a Lemongrass ,
McTa ,manje ,nitta,yatt, mat gebu, Mak Lang, Rinn, Kak Liza



Bonda nak pass kat sapa pulak ye? bonda pass kat semua yg mengunjung fp ni.. bunga kantan ni utk kita semua...hip..hip..horayyyyyyyyyy!!!

Petikan menarik dari Ustaz Saiful semasa bonda pergi belajar kitab di surau baru2 ni:-
Bila menunaikan solat, peliharalah hati
Bila bercakap, peliharalah lidah
Bila ke rumah orang, peliharalah mata
Bila mengadap makanan, peliharalah adab..
Sesungguhnya pintu Taubat itu masih terbuka...


Tertarik dgn petikan kata-kata menarik dari DJ radio Kedah.fm :-
"Tiada bau dlm dunia ni sewangi bau ibu.. cuba kiss pipi ibu anda, tiada haruman yg dapat menandingi keharuman pipinya..ciumlah pipi ibu anda, peluklah dia hari ini, mungkin ini adalah ciuman dan pelukan anda yg terakhir..walaupun rambutnya dipenuhi uban.. mukanya dipenuhi kedutan.. tapi ibu kita lah.. ibu yg paling cantik di dunia.. dan utk ayah.. sebaik saja ayah pulang dari kerja dan melangkah masuk ke rumah, pernahkah kita menyambutnya dgn mengucapkan kata terima kasih pada ayah kita yg membanting tulang mencari rezeki utk membesarkan kita? "

Huaawaaaaaa....DJ ni pagi2 dah bagi bonda sedehhhhhhhh daaaaaaa..


Monday, 28-Apr-2008 06:22 Email | Share | | Bookmark
KFC

 
Haiiiiiiiiii bonda demam lagi.. sungguh kekurangan vitamin la bonda ni.. hehehee... ni gambar ari jumaat baru2 ni.. mmg tgh demam.. mlm tu dah kul 12.10 abg boy ajak p makan.. tanya kat mana.. dia kata kita p seberang jaya.. makan kfc.. on the way tu..anak2 menakan bonda si aidil & airil kata nak makan mc'd lak.. yg bonda dgn s.i.l nak makan kfc..seb baik mc'd dgn kfc sebelah menyebelah je.. so singgah la dua2 fast food ni.. tak sangka lak dua2 fast food ni punya la ramai sampai penuh meja makan yg di luar tu pon.. last2 abg boy decide kita beli ja lepas tu p mkn kat tempat lain.. seb baik juga ada kaunter drive thru tu.. tak le penat nak kena beratur... Beli burger dgn bubur nasi kat mc'd..beli fried ciken dan sebagainya kat kfc.. terus bergerak cari tempat makan lak.. merata tempat jugak p..last2 taman robina jugak yg dipilih.. alasannya.. tempat tu tak crowded.. dan dekat dgn pantai.. lagipon dah kat kul 1 dah..mmg la tak crowded..tapi malas nak cari2 lagi...makan saja lah kat situ..




ecah ni lebih byk main dari makan!!




Tuesday, 22-Apr-2008 06:52 Email | Share | | Bookmark
Frozen pulak!

 
 
 
View all 4 photos...
Ari ahad dua hari lepas.. asben bonda balik.. mlm tu saja la buatkan dia samosa dan popia utk dia bawak balik ke perlis.. dia ni jenis cepat lapar.. tapi mmg makan sikit2 je.. dok pk punya pk nak masak apa utk dia tapau..last2 terfikir why not i make some frozen foods? nak membeli tu mmg buleh.. tapi rasanya lagi bermakna dan sedap air tangan isteri kan.. hahahaha.. apa lagi..siap2 p mini market dan beli brg2 yg patut dibeli.. yg tak patut dibeli takyah beli..mengabihkan duit ja.. muahaha... bonda decide utk buat popia dan samosa... lepas dah siap terus masuk kat fridge di tempat beku..



Quote:
SAMOSA SAYUR CAMPUR

Kulit Popia secukupnya

Bahan2 Inti:-
1 biji bawang besar - dicincang
300gm sayur campur / mix vege
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
** letak udang lagi sedap menurut kata cakciburrr
kalau nak makan segera.. boh telur skali.. lagi sedap...

Panaskan minyak, tumis bawang hingga naik bau dan layu. Masukkan mix vege dan garam. Kacau hingga masak.



Lupa nak ambik gambar masa boh inti mix vege... mujur inti sardin masih berbaki..taram sajalah.. taip pon byk salah.. ntah ke mana-mana la fikiranku melayang-layang





[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net