By: raqin rafiqyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 11-Dec-2008 02:30 Email | Share | | Bookmark
Kek Tunang & Roti Jala

 
 
 
View all 7 photos...
Salam lewat hari raya aidiladha utk pengunjung fp ni.. ada jugak gambar2 di hari raya tapi tak bawa kemre lak.. maklum la arini mai keja naik motor jer.. petang lak selalu ujan, tak mau tanggung any risiko jadi tinggalkan saja di rumah.. nanti bebila bonda update.. untuk entry ni gambar kek saja la noo..

Tak sure nak panggil kak ke..adik ke.. sebaya ke.. lupa nak tanya..maaf nooo.. hantar ke Telur Air Tawar, Butterworth. Tapi apa pon customer yg sorang ni sangat la mudah utk deal pasai kek dgn dia.. jadi bonda pun tak la berkira sgt nak deko lebih2 dgn bunga sarat2 camtu... and extra eksesori.. kalau ikutkan yg bonda dah survey mmg deko camtu rega dia ada up la sket tapi sebab bonda pun amatur ajer.. dan mmg suka bonar buat roses... jadi apa la sgt nak dikirakan.. janji customer suka.. lagi pun suka deal dgn customer sorang ni sebab dia tak cerewet.. lain yg di plan.. last2 lain lak yg bonda buat.. hehehe.. minta maaf na.. bukan apa.. kadang2 nak ikut balik deko yg seperti atau semacam kek2 yang penah dibuat sebelum ni rasa mcm nanti tak berkembang lak idea.. tu yg jadi camni tu... hihihiii...Dia tempah utk adik lelaki dia.. pastu tempah roti jala (sempat amik gambar utk 5 pcs jer..hihihiii) pastu order choc moist kosong aje.. apa pun terima kasih daun keladi ya Shahirah..
Kek choc moist yg bawah ni kak pah yg order utk bawak balik kg di Trolak. Kak pah kata tak yah icing tapi saja gatai tgn sebab nak habihkan buttercream yg lebih masa buat kek utk shahirah tadi..















Kad raya dari rinzura.. thanks sis

AHAD NI (14/12/08) BONDA KURSUS LAGI SELAMA SEMINGGU DI INTURA, SP. JUMPA LAGI!!



Thursday, 4-Dec-2008 02:50 Email | Share | | Bookmark
Canapes

 
 
 
Masa berkursus aritu, bonda buat nos penyediaan makanan.. hehehehe.. makan lagi.. apa nak buat.. itu saja yg reti pun.. kawan2 lain amik nos mcm elektronik, komputer, kerja kayu.. tapi bonda pilih tajuk ni : Produce Snacks & Cocktail Dishes - Prepare Canapes.
Fuhhhhhhh sib baik ada jugak nos tentang makanan..kalu suruh bonda amik nos elekronik ker keja kayu ker..mmg koma jugak lah.. ok berbalik pada tajuk ni, bonda sebenarnya baru tau nama makanan ni canape..Canape ialah sejenis fingers food yang katanya berasal dari Perancis.. kalau salah harap maap ler noo... bonda pun baru tau jugak.. oleh sebab dia ni jenis fingers food so jgn ler cari biskut yang besau2 ok!! cari yg kecik2 saja.. molek2 pegang terus sumbat dlm mulut semua skali... kalau mulut tu saiz kecik, kena cari biskut yang paling haluih lah..hehehe..
Selain biskut, kawan sama sekursus yang mmg dalam bidang penyediaan makanan ni kata buleh juga guna roti pastu potong kecik2 atau tekap kat acuan yg kecik2 lepas tu taruk la filling.. hmm menarik jugak tu kan.. takpa..ada masa nanti buleh try..

Lepas tu sebelum buat assignment ni, bonda search dulu kat internet apa ke bende ler canape ni.. pastu cari resepi dia jugak.. rupanya mcm2 filling buleh taruk, keju, daging, sardin dan mcm2 ler.. dan bonda pilih filling tuna ajer.. Ok, pada sesapa yg tak penah tgk canape jom kita tgk mcm mana rupa dia...tapi kalau tgk kat internet, mcm2 rupa adaaa.......



Quote:
CANAPES

cara2:
1. Utk buat filling = Gaul tuna + mayonis + garam hingga sebati.
2. Amik sekeping biskut, letak filling bagi tebal sket..
3. Tabur serbuk lada hitam
4. Hiaskan dengan carrot, daun pudina dan jelly.
5. Sedia utk di-ngap!!

**bahan2 hiasan tu suka hati jer nak taruk apa pun buleh..




Sunday, 30-Nov-2008 06:18 Email | Share | | Bookmark
Kek Kawen

 
 
 
View all 4 photos...
Tamat la sudah kursus selama 2 minggu.. mmg best.. tapi tak amik gambar sebab kad rosak.. tensen! tensen!!! Ni bonda tayangkan gambar kek yang ditempah sebelum berkursus..
Ditempah oleh kawan kepada pasangan pengantin. Kek ni selamat dihantar ke kulim jer.. heheheee...

hmmm...fp ni ada problem plak ka? susah tul nak masukkan gambaq! ni yg lagi tensen nih!





ni lak gambar ecah yang sakit mulut dlm 2 bulan lepas kalau tak salah....penuh ulser dlm mulut dia... tak mau cakap pun tapi bila nampak coklat... buleh pulak makan! sampai comot mulut dek ayaq lioq yang dok menitik2... hai la anak bonda sayang niiii.....



Sat ja dah besar anak bonda ni.. dlm sibuk2 keja tak prasan dah byk benda dia belajar... byk perkataan yang kita tak penah sebut, dia boleh sebut.. dan dah byk doa dan lagu dia buleh hafal... dan sesekali cara pemikiran dia buat bonda rasa tersentuh jugak... ada satu kes di mana ecah ni dah 'katok' kepala cousin dia si jeeha sampai berdarah hanya rebutkan brg mainan... mula2 nak naik angin jugak tapi disebabkan baru ja balik kursus..mmg penat habis..so nak marah pun tak larat jer.. mlm tu lak kena p kursus balik di hotel sri m'sia..kursus sebelah malam lebih santai sebab dlm group je.. jadi bonda ajak dia ikut skali... dlm keta bonda tanya sebab apa dia buat jeeha sampai berdarah? dia diam.. bonda tanya mcm2 dan bonda minta dia share mainan dia sebab jeeha tu bukan org lain..sepupu jugak.. kena belajar untuk berkongsi.. then lama dia diam... mcm tak dgr je apa yg bonda cakap dgn dia... bila dah dekat nak sampai hotel.. bonda tanya lagi skali kat dia apa alasan dia buat camtu pada jeeha.. baru dia cakap..
Ni alasan dia...

" kalau bagi menan kat Bafi (adik jeeha) dgn Jeeha, nanti depa bagi ilang.. bila ilang ibu kena beli menan baru kat ecah. Nanti ibu takdak duit. Ecah nak buku beshaq, nak pencil box, nak pen. Ecah nak beg skolah beshaq. Kalau duit ibu habih mcm mana ibu nak beli kat ecah buku beshaq? Nanti ecah tak leh p skolah mcm abg long.."

Tersentuh + terkedu dgn jawapan dia... tak sangka anak ku dah pandai berfikir... pastu tak jadi la bawak dia p kursus skali.. terus antar p umah mak mentua... tinggal dia kat situ.. Kalau ikutkan dia mmg tak penah mau kena tinggai kat umah tok dia tanpa bonda atau abah dia.. tapi mungkin dia rasa dia bersalah hari tu.. so dia tak cakap byk bila bonda suruh dia dok umah tok dia je.. Abih kursus kul 2 pagi baru p amik dia.. tgk2 dia dah lena... mak mentua kata ajak makan pun dia tak mau.. siannya anak aku...


Gambar ni saja snap utk kenangan dia nanti.. first time dia setuju gunting rambut.. tapi apa nak buat.. tersenget la pulak..


Wednesday, 19-Nov-2008 06:05 Email | Share | | Bookmark



BONDA KENA BERKURSUS 2 MINGGU...
JUMPA LAGI..


Monday, 10-Nov-2008 06:52 Email | Share | | Bookmark
Kek Span Tradisional Berperisa Strawberry

 
Ntah napa cam malas jek nak update fp lately ni.. bukan stakat angin 'm' je yg menyerang tapi mcm2 angin datang sampai mood pun dah dibawak ntah ke mana.. tambah lak dgn environment pej. yang menyesakkan dada dan memeningkan kepala mmg mencabar kesabaran sungguh! adoiyaiii terasa betapa bosannya tercampak di sini.. huh! sabar...sabar...

Projek baking-membaking masih berjalan seperti biasa cuma sometimes malas betul nak ambik gambar.. pastu sibuk jugak dengan urusan2 sampingan yang perlu diselesaikan sebelum raya aji ni.. hmmmmm sabar ajelah..

Melihatkan ramai anak2 yang melepak di rumah termasuklah anak sendiri dan anak2 org, jadi bonda buat kek span untuk depa.. saja letak perisa strawberry.. biaq depa rasa lain sket.. asek coklat aja tak best jugak... walaupun dah tau budak2 ni mmg takkan jemu kalau hidang dgn apa2 yang berperisa coklat!



Resepi akan ditempek kemudian.. lupa pula nak bawak resepinya.. kek ni rendah jer sebab pakai loyang besar.



[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net